Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A gyerekek többet tudnak a netről, mint a könyvekről

Egy felmérés szerint a mai brit gyerekek sokkal több ismerettel rendelkeznek az internetről, mint a hagyományos könyvekről. Tíz megkérdezett fiatalból 6 kapásból el tudta mondani, hogy a 'homepage' az a website nyitólapja, de csak 9%-uk tudta elmagyarázni, hogy mit is jelent a könyveknél az 'előszó', és csak egyharmaduk tudta azt, hogy a 'keménykötés' az egyfajta könyvet jelent.

A gyerekek válaszaiból kiderült, hogy rendszeresen használják az internetet a házi feladataik elkészítésénél. Majdnem háromnegyed részük a világhálón keresztül gyűjt információkat a különböző iskolai feladataihoz, és a megkérdezettek közel fele azt állította, hogy a neten tanult dolgok miatt az osztályzata is javult.

A felmérést - amelynek során mintegy ezer 7 és 16 év közötti tanulót kérdeztek meg - a NOP Research végezte Nagy-Britanniában. Érdekes adat, hogy a gyerekek 70%-a tudta azt, hogy mit jelent a www rövidítés. 69%-uk szerint a net segítségével könnyebb elkészíteni a házi feladatot, 67%-uk szerint gyorsabb, 66%-uk szerint pedig a képek és hangok használata miatt sokkal szórakoztatóbb is.

Szinte már anekdotaszámba megy, hogy a gyerekek néha sokkal többet tudnak a netről, mint az, aki tanítja nekik. Majdnem kétharmaduk segít a felnőtteknek az ismeretek elsajátításában, és minden ötödik megkérdezett a saját tanárát is oktatta már arra, hogy miként használja az internetet.

A gyerekek könnyen elsajátítják az internetes ismereteket, hiszen a világháló éppen azokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, mint ők: dinamikus, gyors, örökké változó és interaktív. A felmérés eredménye világosan megmutatja, hogy a gyerekek tudása és tanulási képessége nem csökken, sőt kifejezetten lépést tudnak tartani a fejlődő technológiával.

Hírforrás: Infinit Hírlevél, 173. szám, 2002. október 10., link
2002. október 16.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=a_gyerekek_tobbet_tudnak_a_netrol_mint_a_konyvekrol
Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél, 173. szám, 2002. október 10., link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról