Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A hallgatók SOHA nem a katalógusban kezdenek kutatni -- a felfedezőeszköz segíthet

Több korábbi, használói kutatással foglalkozó tanulmány jutott arra a következtetésre, hogy az egyetemi hallgatók a kutatásaikat SOHA nem a könyvtári webes katalógusokban kezdik. A tudósok ennél okosabbak, ismerik a könyvtárakat és szolgáltatásaikat, de könyvtárba ők is egyre ritkábban járnak.
A központi keresőszolgáltatás eleve megkönnyíti a forrásokhoz való hozzáférést azok számára, akik nem szentelnek időt a klasszikus keresési módszereknek, olyan nagy mennyiségű releváns információ összegyűjtésével, amelyet a weben szabad kereséssel nem találnának meg.
A központi keresők eredményeként a könyvtári források kihasználtsága növekedett. Előnyük, hogy a hagyományos és elektronikus forrásokban egyidejűleg keresnek, egyetlen feltételük az indexelés. Másik nagy előnyük a relevancia szerinti minőségi rangsorolás, amelyet az algoritmus optimalizálásával értek el. A relevancia növelését szolgálja a szakkategóriák szerinti indexekben való keresési lehetőség. A központi keresők az ún. OpenURL link resolver (linkserver) alkalmazásával működnek, ha a központi index nem közvetlenül mutat a teljes forrásokra vagy a további szolgáltatási lehetőségekre (pl. könyvtárközi kölcsönzés).
A központi keresők hatalmas lépést jelenthetnek a használók könyvtári szolgáltatásokkal való elégedettségének javításában. (ref.: Prókai M.; Fedezzük föl a Discoveryt!)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról