Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


A hasonló könyvek ajánlásának művészete (olvasóink szavazatára)

Korábban a könyvtárosok úgy gondolkodtak a szerepükről, hogy az olvasók ízlését kell fejleszteniük. Mostanában inkább azt várják tőlük, hogy olyan könyvet ajánljanak, ami az olvasónak tetszeni fog. Megkérdezzük: milyen típusú könyvet szeretnének olvasni, és hogy mi tetszett a korábbiakban?
Sokszor az olvasók pont ugyanolyan könyvre vágynak, amit épp letettek, és tetszett nekik. Ilyenkor több tényezőt figyelembe kell venni ajánlásnál, pl. téma, írási stílus, karakterek, helyszín.
A szerző példaként hozza, hogy legutóbb M. L. Rio: If We Were Villains (Ha gazemberek volnánk) című könyve tetszett neki. Története: Tíz év börtön után a főszereplő visszaemlékszik a művészeti iskolában egy osztálytársa meggyilkolására. A szereplők Shakespeare-i, összetett karakterek, az írási stílus is ehhez hasonló. A történeteket a karakterek irányítják. Közben sötétebb érzelmek jelennek meg.
Közvetlen ezután egy hasonló könyvet szeretett volna olvasni, így talált Donna Tartt: The Secret History regényére. A történet egy elit kollégiumban játszódik, összetett karakterekkel, és szintén van benne egy gyilkosság.
A könyvajánlóknál figyelembe vehetők a weboldalak ajánlásai, angolul pl. "Goodreads", "What should I read next?", "NoveList". A rendszer algoritmusa rögtön ajánl hasonló könyveket. Ezenkívül vannak olvasói listák is, ami informális olvasói ajánlásnak tekinthető. Az említett könyv például a következő listákon jelenik meg Goodreads-en: Dark Academia, Shakespeare Retellings, Secret History-esque Books.

(Magyar oldalak közül a Moly.hu nyújthat hasonló segítséget. Az említett könyvhöz hasonlóként szintén Donna Tartt regényét ajánlja: link . Címkék alapján hasonlóként jelenik meg többek közt, pl. Julie Kagawa: The Eternity Cure, Karen M. McManus: One of Us Is Lying, Julie James: Something About You - szerk). (ref.: Habók Lilla)

Régebbi hírforrás(ok): A hasonló könyvek ajánlása az USA-beli könyvtárosok folklórjának része link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról