Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A használókat is bevonja a Finn Nemzeti Könyvtár az értékteremtésbe

A Finn Nemzeti Könyvtár legnépszerűbb digitális szolgáltatásán, a DIGI hírlapkönyvtáron keresztül bárki gyűjthet érdeklődésének megfelelő dokumentumokat, azokból kivághat számára érdekesebb elemeket, hozzászólásokat írhat hozzájuk és mindezt megoszthatja a közösségi médiában. A szolgáltatás alapja a digitális hírlap- és periodika-gyűjtemény, amely sokféle tartalmat ölel fel az 1771 és 1910 közötti időszakból. Az anyag közel fele svéd nyelvű, a fennmaradó rész pedig finn.
A szolgáltatás előzménye, hogy a könyvtár 2011-2012 között a Microtask vállalattal együtt indított egy szövegkorrekciós játékot, amellyel azt kívánták felmérni, hogy van-e igény az internetes közösség részéről az újságokból, folyóiratokból és efemer kiadványokból származó lapkivágatokra, cikkekre, képekre, reklámokra. 2011-ben pályáztak és kaptak is támogatást az Európai Szociális Alaptól a Kuvatalkoot nevű, két-három éves projektre.
A használó egy platformon keresztül összegyűjthet az őt érdeklő tartalmakat a személyes oldalára, amelyekhez szabadon fűzhet megjegyzéseket. Egy nyilvános keresőfelületen ezekre bárki rákereshet, és a közösségi oldalak érdeklődési körök szerint szerveződő csoportjaiban meg is oszthatja őket. A szolgáltatás azoknak készült, akik már használói a digitális gyűjteményeknek, de szeretnének újabb használókat is megszólítani. Amikor valaki megtalált egy számára érdekes cikket, belép a Kuvatalkootra, itt készíthet 'lapkivágatokat' a tartalomból bizonyos témákról, a család vagy a szülővárosa történetéről. A közösségi médiában használt belépési adatok itt is használhatók. (ref.: Tóth M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról