Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


A hatékonyabb működésért -- Francia tapasztalatok és irányelvek a folyóirat-beszerzésről

Egyre több francia könyvtár fordul a folyóirat-ügynökségekhez. A több évtizede működő ügynökségek köztes szerepet töltenek be a megrendelő és a kiadó között. E háromoldalú együttműködés szereplői elhatározták, hogy a problémákat elemzik és irányelvet dolgoznak ki. Ezért ült össze egy ötoldalú, szakmai szövetségekből kerekasztal. Noha a szereplők hosszú távú kapcsolatban állnak egymással, meghökkentő volt látni, hogy egyik szereplő sem látta át világosan a folyamatot, sőt, nem ugyanazt a szakmai nyelvet használta. A kétéves együttműködés során mindegyik felet meghallgatták, és a kényes kérdéseket megvizsgálták. Minden munkafázisban kijelölték az irányelveket és a továbblépés irányát. A résztvevőket lelkesedéssel töltötte el az elvégzett munka minősége. Az így született Vademecum c. 30 oldalas dokumentum a közös ismereteket és tapasztalatokat foglalja össze és ajánlásokat ad jobb együttműködéshez. A piac ismertetésével kezdi, majd részletezi a beszerzési ciklust az előfizetési ügynökségen keresztül, kitérve a kínálatra, rendelésre, megújításra, a számlázásra, szabályzatokra, reklamációra. A sort az elektronikus megrendelések témakörével zárja. Az egyes fázisokhoz ajánlásokat csatol. A Vademecum nem tér ki jogi kérdésekre, annak ellenére, hogy ezeket is felvetették a kétéves munka során, ám nem sikerült végleg lezárni e témakört. A munkacsoport figyelni fogja a piac alakulását és a vademecumban foglalt ajánlások gyakorlati alkalmazását. E kezdeményezés a 2005-os párizsi i-expon a zsűri különdíját nyerte el. - F: Source: Documentaliste -- Sciences de linformation, 2005, vol.42, n°2 p.97; ref.: Grebot Á. További, információ: Grebot Ágnes, philagi@club-internet.fr

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról