Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A holokauszt-tagadó irodalom elhelyezésének kérdése

A holokausztot tagadó irodalom kezelése sokáig nem volt következetes az amerikai könyvtárakban: valamikor ugyanúgy osztályozták, mint a holokausztról szóló könyveket. Amikor a kilencvenes években a holokauszttagadó irodalom a Kongresszusi Könyvtárban külön jelzetet és tárgyszót kapott, a kétféle irodalom már elkülönült egymástól mind a katalógusokban, mind pedig a polcokon. A Tudományos Könyvtárak Egyesülete (Association of Research Libraries, ARL) tagkönyvtárainak katalógusaiban öt jól ismert holokausztot tagadó mű osztályozását és tárgyszavazását vizsgálták: a polcokon található dokumentumok elrendezése ugyanis a könyvtárlátogatók népszerű tájékozódási eszköze, hiszen az egymás mellett sorakozó könyvekről azt feltételezik, hogy hasonló a témájuk. Ha a zsidó holokausztról szóló művek közé holokausztot tagadó könyvek kerülnek, az előbbiek akaratlanul is hitelességgel ruházzák fel az utóbbiakat. A könyvtárosoknak ezért erkölcsi kötelességük, hogy újraosztályozzák a gyűjtemény azon darabjait, melyek téves jelzetet kaptak. A legtöbb könyvtár nem gyarapítja intenzíven ezt a témakört, tehát az újraosztályozás és az új jelzetek elkészítése nem jelent elviselhetetlen többletmunkát a munkatársak számára, de értékes segítség az olvasóknak. (Autoref.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról