Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A hosszú távú békés együttélést alapozzák a német könyvtárak

Senki sem hagyja el a szülőföldjét önként, oka lehet a háború, a politikai, vallási üldözés, az emberi jogok hiánya, az elnyomás, természeti katasztrófa vagy az éhínség. ...
Az alábbi megoldások a Német Könyvtárak Egyesületének (dbv) (link ) interkulturális szakbizottsága könyvtáraiból származnak, de nem tekinthetők receptnek.
- Duisburgban (487 ezer lakos) 2011-ben nyílt meg a "nemzetközi gyermekkönyvtár", melynek állománya 6000 kötet 17 nyelven. A kínálatot az új városi könyvtárban kibővítették a "Most érkeztem Németországba" témacsoporttal, melynek anyaga szótárakból, nyelvtanulást és a beilleszkedést segítő dokumentumokból áll.
- Hamburgban (1 815 000 lakos) a könyvtári hálózat 32 fiókkal és 2 könyvtárbusszal rendelkezik, s a menekültszállások bármelyikét elérhetik. A fiókok kapcsolatban állnak vezetőikkel, s igyekeznek felmérni a menekültek igényeit. Azok nyári ünnepségei jó alkalmak a kapcsolatfelvételre. Önkéntesek segítenek nekik az első könyvtári látogatáskor. Az online könyvtári kártyákat adományokból finanszírozzák; azzal angol, német francia, arab nyelvű e-könyvekhez jutnak, zenei és e-learning szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Kártya nélkül is számos lehetőséget biztosítanak. ... (Isten hozott Németországban! A Német Könyvtárak Egyesületének (dbv) interkulturális szakbizottsága gyűjti és bemutatja a német könyvtárak menekültprogramjait; ref.: Murányi L.)

Régebbi hírforrás(ok): A könyvtárosok egyesületének kiadványa a menekült-témában link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról