Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A Human Library, avagy ezért fontosak a történetek a könyvtárban (olvasóink szavazatára)

A Human Library (Emberi Könyvtár) egy nonprofit szervezet. Küldetése, link , hogy biztonságos teret adjon a párbeszédhez, leszámoljanak a megbélyegzéssel és megkérdőjelezzék a sztereotípiákat. A könyvek élő emberek, azaz minden "emberi könyv" egy-egy önkéntes, aki személyesen tapasztalta a témáját. A Human Library a világ több mint 85 országában "adta ki" emberi könyveit, azaz virtuális felolvasásokat és személyes rendezvényeket tartanak könyvtárakban, múzeumokban, fesztiválokon, konferenciákon, iskolákban, egyetemeken és a magánszektornak is.

Jelmondatuk: Ne ítélj meg egy könyvet a borítója alapján! Egy 2021-es, az alapítóval készült CNN-interjú link idéz egy transznemű nőt, aki önként vállalta, hogy könyv formájában megosztja történetét a Human Libraryben azért, hogy empátiára ösztönözzön.
Szerinte egy nyílt és őszinte beszélgetés áthidalhatja az előítéleteket, növelheti a megértést. Az emberek éles, sarkos véleményt alkotnak az alapján, amit mások mondanak, vagy amit a tévében hallanak. Amikor az ember eléjük kerül, az néha olyan, mint egy körömreszelő, amivel le lehet reszelni ezeket a durva éleket.

A Human Library a sokszínűség előmozdításával megkönnyíti a beszélgetést a marginalizált csoportokat képviselőivel. Sok felsőoktatási és nyilvános könyvtárban az "élő könyvtár" célja változhat, pl. szakértőkkel találkozhatnak a használók (pl. Illinois Egyetemi Könyvtár, link .). A Peterborough-ban működő projekt célja, hogy megossza a bevándorlás és a beilleszkedés sokszínű emberi történeteit. Forrásai: podcast, videósorozat és a sokféle országból való előadók listája, ahonnan előjegyzésre foglalhatnak előadót link . A Torontói Közkönyvtárban a kisvállalkozók konzultációt foglalhatnak a könyvtárosoknál. Ezek a szakértők abban is segíthetnek nekik, hogy többet tudjanak meg a célpiacukról, a konkurenciáról, a humán erőforrásról, a közösségi médiáról, az adókról stb. link .

Az alapítók a nyilvános könyvtár szerepéből indultak ki, azaz a könyvtár valóban a korunk befogadó intézménye. Eric Klinenberg szociológust idézik, aki szerint a könyvtárak kritikus társadalmi infrastruktúrát jelentenek link .
A könyvtárak nemcsak azért fontosak, mert szolgáltatnak és információkat nyújtanak, hanem azért is, mert biztosítják a környék életképességét és elősegítik a társadalmi kapcsolatok erősödését. Andrew Carnegie-től, a könyvtárak nagy támogatójától kölcsönözte könyve címét: Palaces for the People (Paloták az emberekért) (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról