Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A János vitéz bűvöletében

A magyar irodalom egyelőre nem foglalja el az őt megillető helyet a világban, ennek egyik oka, hogy kevés az angol nyelvű fordítás -- véli John Ridland amerikai költő, műfordító. A Santa Barbara-i egyetem professzora nemrégiben Lendván járt, jól ismeri a magyar irodalmat, többször megfordult Magyarországon, s tartott vendégoktatóként előadásokat a hazai egyetemeken. Budapesti tartózkodása során ismerkedett meg Petőfi Sándor János vitézével, amelyet le is fordított angolra. A történet teljesen lenyűgözte, úgy véli, minél több embernek meg kellene ismernie a világon. 55 évesen ismerte meg a történetet, de ugyanúgy elvarázsolta, mint a magyar gyerekeket -- vallotta be John Ridland. Azt is elmondta, hogy kapcsolata Magyarországgal egyetemi tanulmányaihoz kötődik. A magyar irodalom képviselői közül Kodolányi Gyulával ismerkedett meg elsőként, aki a Santa Barbara-i egyetemen vendégelőadóként tanított, majd hasonlóképpen került kapcsolatba Oravecz Imrével is. Végül ez utóbbi volt, aki meghívta Budapestre. Vendéglátói közbenjárására hivatalos felkéréseket is kapott, hogy tartson előadást az angol nyelvű költészetről. Ő azok közzé tartozik, aki hiszi, hogy az irodalom, a költészet a jövőben is fontos szerepet tölt majd be az életünkben. Egyelőre azonban az előítéleteket kell legyőznünk, az emberek többsége ugyanis fél a költészettől, s ennek alapja az iskolákban szerzett tapasztalat. - F: júl. 2.,

Régebbi hírforrás(ok): link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról