Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


A jelen statisztika alapján nem hitelesek könyvtári adataink - a Könyvtári Intézet fog irányítani

A Szakkönyvtári Seregszemle egyik legnagyobb visszhangot kiváltó előadása - Kecskeméti Gergely (csoportvezető, SZTE Klebelsberg Kunó Könyvtára) és Rózsa Dávid (főigazgató-helyettes, KSH Könyvtár): "Így mérünk mi. Színek és fonákok a magyar könyvtár-statisztikai adatszolgáltatásban". Feketén-fehéren kiderült, hogy a hagyományos még a digitális korszak megjelenése és az új közösségi funkciók előtérbe kerülése előtt megalkotott statisztikai kérdőív lényegében alkalmatlan a könyvtárak sokszínű feladatainak statisztikai jellemzésére. Nem mérhetők:
- a távhasználat, a digitális hardver és szoftverszolgáltatások (pl. wi-fi használat mennyiségi és minőségi paraméterei, digitális állományhasználat) paraméterei
- a könyvtárak közösségi térré válásával, feladatainak sokszínű kibővülésével járó tevékenységek
- egyes elavult kötelező elemeket (például fax szám) ki kell vezetni a kérdőívből.
Az előadók szerint igen nehéz az eltérő igények, működési jellemzők folytán kompromisszumos kérdőívet összeállítani mely minden könyvtártípus igényeinek megfelel. Javaslatuk: készüljön önként kitölthető kísérleti változat a hivatalos mellett, s ezt fokozatosan lehetne alakítani a végleges új hivatalos verzió eléréséig. [Bár ez a javaslat az önbevallás anomáliákra nem gyógyír - KIT]
Reagálások: Fazokas Eszter (Könyvtártudományi Szakkönyvtár): a minisztériumtól a Könyvtári Intézet fogja átvenni a statisztikai tevékenység irányítását a teljes közgyűjteményi szférát tekintve. Ez új lehetőséget teremt a változtatásokra, ám figyelemmel kell lenni a korábbi adatsorokkal történő összehasonlíthatóság fenntartására is. Ramháb Mária (IKSZ): talán NKA-forrásokat is lehet találni arra, hogy megalapozzák a könyvtárak közös tevékenységét e területen, s felajánlotta az IKSZ segítségét a párbeszéd kereteinek megalkotására.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról