Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A jó iskolai könyvtárak olvasásra ösztönözhetnek

Egy új floridai tanulmány szerint részben az iskolai könyvtáraknak köszönhető, hogy jónéhány tanuló nemcsak megszereti, de jól el is sajátítja az olvasást. A Közép-Floridai Egyetem professzornője, Donna Baumbach több mint 1700 médiaközpontot vizsgált meg a floridai iskolákban, s arra a következtetésre jutott, hogy a jól felszerelt könyvtárak, ahol magasan képzett könyvtárosok dolgoznak az általános iskolákban akár 9, a középiskolákban pedig 22 százalékban járulhatnak hozzá az olvasás megszerettetéséhez. A professzor megfigyelése szerint azoknak az iskolásoknak magasabban fejlett az olvasási és szövegértési készsége, ahol a helyi iskolai könyvtárban tanárok helyett könyvtárosok vezetik a könyvtárat. A könyvtárosok szakértelmének köszönhetően ezekben a könyvtárakban az egy olvasóra jutó kötetszám, az előfizetett lapok és folyóiratok száma, az egy főre jutó számítógép mennyisége megfigyelhetően nagyobb, s ezzel párhuzamosan több a beiratkozott olvasó és sűrűbbek a könyvtárlátogatások is. A tanulmány a következőképpen foglalja össze a markáns különbségeket, melyeket egy könyvtáros és egy nem könyvtáros vezette iskolai könyvtárban észlelt:
- A könyvtárosok támogatásokért folyamodnak, és igyekeznek minden lehető módon a könyvtári állományt folyamatosan bővíteni. Az állományban található könyveket inkább az osztálytermek között szüntelenül mozgatják, ahelyett, hogy a könyvári helyiségben tartanák.
- Multimédiás ismereteket adnak át a tanulóknak, olvasási és írás gyakorlatokat biztosítanak számukra.
- Együttműködve a tanárokkal az egyes diákok hiányosságait külön-külön is feltérképezik, s segítenek, hogy a gyerekek minél jobban teljesíthessenek... (ref.: KE)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról