Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A jogkövető könyvtárhasználat -- infografika (olvasóink szavazatára)

A legtöbb könyvtári anyagot szerzői jog védi. Ugyanakkor másolni és digitalizálni kell őket a kutatás, tanulás és oktatás céljaira. A kutatási könyvtárak szövetsége (The Association of Research Libraries - ARL), két érintett szervezettel megalkotta a 'Legjobb gyakorlat a tudományos és kutatási könyvtárak dokumentumainak használatára' c. útmutatót, mely mellett -- a könnyebb megismerhetőség érdekében -- elkészítették a lényeget infografikában is: 'Jó hír a könyvtárak helyes használatáról' link .
Tartalma röviden: az érintett könyvtárak dokumentumainak nagy része jogvédett, s amelyek jogkövető használat nélkül nem lennének elérhetők a következő generáció számára. A jogszerű használata a széles és rugalmas doktrína, amely lehetővé teszi, hogy a könyvtárak küldetése megfeleljen a digitális korban. Kitér az eddigi irányelvek hibáira és a mai jogkövető gyakorlat jellemzőire. A dokumentum legitimációját biztosítja a széleskörű könyvtárszakmai és jogi egyeztetés. 8 pontban közli a tartalmat: digitális repozitóriumok kezelése, megőrzés célú másolás, internetről letöltött anyagok megőrzése, digitalizálás, hozzáférés biztosítása speciális igényű használóknak). Végül kitér önmaga -- a dokumentum -- használatára: oszd meg, használd projektjeidhez és: cseréld le a régit. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról