Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A jóléti társadalom zsugorodásával a könyvtár közösségi traumák helyszínévé válhat (olvasóink szavazatára)

Amerikában egyre nagyobb gondot jelent a hajléktalanok, függők és mentális betegek ellátása a könyvtárban. A kétmillió hajléktalan a napjai nagy részét könyvtárban tölti. Számukra ez jelenti a menedéket. Sokuk a mosdóban mossa a ruháját, az asztalnál alszik.
A könyvtárosok viszont nem kapnak a helyzetnek megfelelő szociális segítői képzést. Nem tudják mindig jól kezelni a helyzetet. Sokszor szitkozódást vagy erőszakot kapnak a látogatóktól. A helyzetet jól szemlélteti egy 2018-as Emilio Estevez film (The Public link ). És Ryan J. Dowd könyve a hajléktalanokról könyvtárosoknak (link ). Ebben leírja a könyvtár előnyeit a hajléktalanszállókkal szemben. Kevésbé zsúfoltak, nem annyira hangosak. Meleg van és lehet tölteni a mobilt. Kicsit elfelejthetik, hogy hajléktalanok.
A befogadó érzés nagyon fontos. Főleg azoknak, akik autizmussal vagy mentális betegséggel is küzdenek. A mentális betegséget még mindig nem ismeri el annyira a társadalom, mint a fizikális betegséget. Amerika börtöneiben egyre több a mentális betegséggel küzdő. A bebörtönzöttek nagyjából 20%-a. Nem csoda, hogy sokan inkább a közkönyvtárban keresnek menedéket. (ref.: Habók Lilla)

Régebbi hírforrás(ok): Hajléktalan-téma a KIT-ben: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról