Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Könyvtár a jövőben: tudomány, együttműködés, központ, tanulás

Bár a könyvtárak fennmaradásához szükséges a technikai fejlesztés, a legtöbb könyvtár pénzügyi nehézségekkel küzd, a bezárások és a munkaerő elküldése általánosnak mondható. Az Arup cég beszámolója szerint azonban néhány könyvtár ismét reneszánszát éli - újításoknak köszönhetően. A cég négy, könyvtár iránt elkötelezett munkacsoportot hívott össze. Munkájuk során felmerült kulcsszavak:
1. Tudomány. A könyvtár korábban könyvek megőrzése törekedtek. Ma egyre inkább digitálisan ajánlja és menti meg a felhalmozott információt. Az olvasók elérését is online eszközök segítik, pl. a Flickr vagy a Facebook kiváló eszköz az önkéntesek regisztrálásában, vagy régi felvételek közzétételében. Van könyvtár, mely támogatókat is ily módon talált.
2. Együttműködés. A könyvtárak egyre inkább egymásra hagyatkozhatnak. A közös folyamatok kidolgozása, gépiesítése segíti elő a sikeres fennmaradást.
3. Központ, közösségi hely. A San Francisco-i közkönyvtár szociális munkást alkalmaz a hajléktalanok segítésére. Sokak számára a könyvtár a kiemelkedés lehetősége, mivel mindenki szabadon használhatja a szolgáltatásokat, mindenféle fokú és alapú megkülönböztetés nélkül.
4. Tanulási folyamat. A könyvtár biztosítja folyamatos tanulás helyét és forrásait. Online tartalmak követhetők, máshol nem elérhető gyűjtemények ismerhetők meg. (ref.: NM)

Hírforrás: FASTCOEXIST
2015. december 14.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=a_jovo_konyvtarai
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról