Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A jövő könyvtárai (vancouveri közkönyvtár) -- 5 éven belül több e-köcsönzés (olvasóink szavazatása)

A hagyományőrzők kisebbségbe kerülnek a könyvtárhasználók között. A vancouveri közkönyvtárban a jelenlegi dinamikát figyelve 5 éven belül haladja meg az e-könyvek kölcsönzése a hagyományosat. Ezért elgondolkodtató, ha hatalmas fizikai könyvtárépületet emelnek (ld. a cikkben a fényképet).
A felmerülő kérdések tematizálására indította a könyvtár 'Free-For-All: Reimagining Your Library' kampányát, mely négy témára összpontosít:
- közösségi terek és tanulási helyek
- kölcsönzés avagy az olvasás megváltozott útjai: audió és videó
- fiatalok és családok
- programok és képzések.
Az e-könyvekhez más kölcsönzési és finanszírozási modellre van szükség, mint a nyomtatottak esetén. Az e-könyvek átlagon felül visszavetik az öregbetűs könyvek használatát. A digitális szakadék mérséklése érdekében az e-könyv-olvasók kölcsönzése is szükséges. Több dolog készteti várakozásra a könyvtári döntéshozót: lesznek-e többfunkciós olvasógépek, hogyan ossza meg a ráfordításokat a könyvtár a régi ás új állománytípusok között (ha a régitől megszabadulnak, akkor az praktikusan nem lesz elérhető a nagyközönség számára -- pl. a helyismereti dokumentumok esetében) s kérdés az is, hogy a könyvtár maradjon-e továbbra is ingyenes mindenki számára.
Nemrégiben átadott Surrey könyvtár Vancouverben 36 millió dollárba került. Ahogy ezzel kapcsolatban az egyik kommentelő megjegyzi: Remélhetőleg az adófizetők igazolva látják majd elköltött 36 milliójukat -- sokkal a inkább a könyvtári szolgáltatásokban, mint egy emlékműként. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról