Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A kegyelem visszahozhatja a hiányzó dokumentumokat

Ha egy könyvtárból sok vissza nem hozott dokumentum hiányzik, akkor a könyvtárosoknak érdemes egy jól szervezett, előre meghirdetett "amnesztia kampánnyal" rávenni az olvasókat, hogy nézzenek szét otthonaikban. A hiányzó könyvek közül ugyan jónéhány tényleg elvész, de a legtöbbjük leginkább az olvasók lakásaiban pihen.Őket bírhatja rá a könyvek visszahozására az egy vagy két hétre tervezett amnesztia-program, melynek során a késedelmi díj befizetése nélkül bárki szabadon visszahozhatja a nála lévő könyveket. S mivel a kampány lényege, hogy az olvasóknak nem kell számot adniuk sem a késés okairól, sem arról, hogy eddig hol tartották a könyveket, az olvasók megszabadulnak szorongásaiktól, és a szégyentől, amit a régen lejárt könyv visszahozása kelthet bennük. Az effajta amnesztia hetek meglepő eredményeket hozhatnak. 1998-ban például a San Francisco-i Közkönyvtárba olyan, 1850-ből származó folyóiratokat hoztak vissza, amelyeket annak idején 3 nappal az 1906-os nagy földrengés előtt kölcsönöztek ki. (szemlézte: Káldi Emese)

Hírforrás: link 2002. október. 20.
2002. október 30.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=a_kegyelem_visszahozhatja_a_hianyzo_dokumentumokat
Régebbi hírforrás(ok): link 2002. október. 20.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról