Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A késedelmi díjak - küldetésellenes a legrászorultabbakat távol tartani a közkönyvtártól

A késedelmi bírságok nem úgy működnek, ahogyan hisszük. Több tanulmány kimutatta, hogy a könyvtári bírságolásnak, mely arra a szilárd hiedelemre épül, hogy így időben vissza fogják hozni az anyagot, nincs alapja. Alapvetően, azért bírságolunk, mert mindig bírságoltunk. Így a legjobb megoldás a könyvtáraitoknak, hogy a küldetésüket teszitek elsődlegessé. És ők megvalósítják ezt, ha a közösség tagjai is ezt akarják.
Ma La Crosse-ban link , tagjaink közül tízezren nem jutnak hozzá könyvtári anyaghoz a bírságok és díjak miatt. Szűk környezetünkben tapasztaljuk a legnagyobb szegénységet, ahol a hallgatók 82%-a gazdaságilag hátrányos helyzetű, a kerület 23%-a ide tartozik. És bár ezek helyi számok, országosan is igazak. A könyvtárakban országszerte büntetéseket szabnak ki, így a legszegényebb környékeken az emberek többségét távol tartják a használattól. Valójában a colorado-i állami könyvtár annyira tartott ettől, hogy közzétettek egy hivatalos kiadványt és egyértelműen kijelentették, hogy a díjak tartják távol a szegény családokat a könyvtáraktól.
Egyik kollégám Lyfttel utazott Atlantába tavaly, és beszédbe elegyedett a sofőrrel a könyvtárakról, ahogy szoktunk. A sofőr elmesélte, hogy gyerekkorában szívesen látogatta a helyi könyvtárat, de most, hogy már háromgyermekes egyedülálló anya, nem engedheti meg maguknak a könyvtári tagságot a könyvtárak által alkalmazott szoros határidők miatt. "Egy újabb hitelkártya lenne, amit nem tudok fizetni" - mondta.
Miközben, más könyvtárak a díjak megszüntetésével kísérleteztek, mint az egyik San Rafael-i, mely elengedte a gyerekekre kiszabott bírságokat, 126%-kal nőtt a gyermekkártyák használata az első néhány hónapban. Mikor az emberek nem féltek a bírságok felhalmozódásától, sorban álltak, hogy hozzáférjenek mindahhoz, amit a kínálunk. Nos, akkor mit mondunk az embereknek? Két ellentétes dolgot teszünk:
Egyrészt, hogy mi vagyunk a demokrácia bajnokai: kijelentjük, hogy ott vagyunk, hogy minden állampolgár képezhesse magát. Támogatjuk a korai írástudás megszerezését, így csökkentve a teljesítménybeli lemaradást és a szókincs különbséget. "Itt vagyunk, hogy segítsünk" - mondjuk. Másrészt, ha pénzügyi nehézségekkel küzdesz és hibázol, hirtelen, nem vagyunk már annyira segítőkészek, mert ha ilyesmi történik, kártérítést kérünk érte. És, ha nem tudsz fizetni, peched van.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról