Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A késedelmi díjak - küldetésellenes a legrászorultabbakat távol tartani a közkönyvtártól

A késedelmi bírságok nem úgy működnek, ahogyan hisszük. Több tanulmány kimutatta, hogy a könyvtári bírságolásnak, mely arra a szilárd hiedelemre épül, hogy így időben vissza fogják hozni az anyagot, nincs alapja. Alapvetően, azért bírságolunk, mert mindig bírságoltunk. Így a legjobb megoldás a könyvtáraitoknak, hogy a küldetésüket teszitek elsődlegessé. És ők megvalósítják ezt, ha a közösség tagjai is ezt akarják.
Ma La Crosse-ban link , tagjaink közül tízezren nem jutnak hozzá könyvtári anyaghoz a bírságok és díjak miatt. Szűk környezetünkben tapasztaljuk a legnagyobb szegénységet, ahol a hallgatók 82%-a gazdaságilag hátrányos helyzetű, a kerület 23%-a ide tartozik. És bár ezek helyi számok, országosan is igazak. A könyvtárakban országszerte büntetéseket szabnak ki, így a legszegényebb környékeken az emberek többségét távol tartják a használattól. Valójában a colorado-i állami könyvtár annyira tartott ettől, hogy közzétettek egy hivatalos kiadványt és egyértelműen kijelentették, hogy a díjak tartják távol a szegény családokat a könyvtáraktól.
Egyik kollégám Lyfttel utazott Atlantába tavaly, és beszédbe elegyedett a sofőrrel a könyvtárakról, ahogy szoktunk. A sofőr elmesélte, hogy gyerekkorában szívesen látogatta a helyi könyvtárat, de most, hogy már háromgyermekes egyedülálló anya, nem engedheti meg maguknak a könyvtári tagságot a könyvtárak által alkalmazott szoros határidők miatt. "Egy újabb hitelkártya lenne, amit nem tudok fizetni" - mondta.
Miközben, más könyvtárak a díjak megszüntetésével kísérleteztek, mint az egyik San Rafael-i, mely elengedte a gyerekekre kiszabott bírságokat, 126%-kal nőtt a gyermekkártyák használata az első néhány hónapban. Mikor az emberek nem féltek a bírságok felhalmozódásától, sorban álltak, hogy hozzáférjenek mindahhoz, amit a kínálunk. Nos, akkor mit mondunk az embereknek? Két ellentétes dolgot teszünk:
Egyrészt, hogy mi vagyunk a demokrácia bajnokai: kijelentjük, hogy ott vagyunk, hogy minden állampolgár képezhesse magát. Támogatjuk a korai írástudás megszerezését, így csökkentve a teljesítménybeli lemaradást és a szókincs különbséget. "Itt vagyunk, hogy segítsünk" - mondjuk. Másrészt, ha pénzügyi nehézségekkel küzdesz és hibázol, hirtelen, nem vagyunk már annyira segítőkészek, mert ha ilyesmi történik, kártérítést kérünk érte. És, ha nem tudsz fizetni, peched van.

Régebbi hírforrás(ok): Kevesebb használó a késedelmi díj miatt - lemorzsolódhatnak, akiknek legfontosabb a könyvtár link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról