Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A kicsi szép -- könyvtárban is (no meg használóbarátabb lehet)

Az 1990-es évek könyvtárépítési gyakorlata a nagy vagy hatalmas méretű tereket tartotta elsődlegesen fontosnak. Az egy helyre történő központosítás volt a politikai és építészeti elv egyaránt. Az ilyen szervezésű könyvtárak működtetése fároszként világított az adott város és környezete kulturális tevékenységében. Egy minisztériumi program keretében 12 ilyen BMVR (bibliothéque municipale á vocation régionale), vagyis 12 regionális feladatkörű városi könyvtár épült mintegy 150 ezer négyzetméternyi összterületen.
A gyakorlat hamar bebizonyította, hogy ez a fajta központosítás a kisebb településeken, elővárosi kerületekben élők igényeit nem tudja maradéktalanul kiszolgálni. Ezért a francia minisztérium 2003-tól elindította a 'ruches', 'méhkaptár' elnevezésű könyvtárépítési programját, melynek fő célja volt, hogy annak a 36 ezer kisvárosnak, településnek a lakói is információhoz jussanak, akik nem rendelkeztek nagykönyvtárral.
Az e könyvtárakban végzett minőségbiztosítási és olvasói felmérések világítottak rá arra az érdekességre, hogy ezeknek a kisebb könyvtáraknak a szervezettsége, ellátása néha sokkal jobb, mint a központi könyvtáraké. Sok esetben sokkal fejlettebb és hatékonyabb szolgáltatásokat nyújtanak, mint nagy társaik. Sokkal jobban alkalmazkodnak olvasóik igényeihez, eredetibb ötletekkel szervezett foglalkozásokkal teszik színessé könyvtáruk életét, ami azért fontos, mert napjainkban a költségvetési megszorítások minden könyvtártípust erőteljesen érintenek. (ref.: Pajor E.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról