Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A kínai DLPP keretében a könyvtárak közösen veszik meg az adatbázisokat

2011-re elkészült a 10 GB kapacitású hálózat, megoldották a kínai írásjelek feldolgozását is. Ebben az évben indult a nemzeti könyvtár irányításával a DLPP link (Digital Library Promotion Project), amelynek célja egy egységes információs-könyvtári tér kialakítása, a több mint 3 ezer vidéki és városi közkönyvtár digitális forrásainak egyesítése, valamint a források elérhetővé tétele a nemzeti könyvtár honlapján az ország bármely közkönyvtárából (mobilkészüléken is). Ekkor már a vidéki könyvtárak 90%-ának és a városi könyvtárak 53%-ának volt saját digitális gyűjteménye, több mint 40 ezer e-olvasóterem működött. A DLPP alatt felszámolták a regionális könyvtárakban lévő források duplumait, és egységes szabványokat dolgoztak ki. A projekt fő programjai:
- a közkönyvtárak közös e-katalógusának kialakítása;
- a metaadatok egységes modelljének kidolgozása, tárolásuk megoldása; a könyvtárak helyi forrásainak keresésére a Wen Jin Search rendszer kifejlesztése;
- speciális szoftver a résztvevőknek az URL egyes forrásokhoz való rendeléséhez;
- segítség a helyi könyvtáraknak állományuk digitalizálásában;
- webarchívum létrehozása több mint 400 könyvtár részvételével;
- a vidéki könyvtárak támogatása tematikus adatbázisok építésében;
- nyílt (online) előadás-sorozat a könyvtárosok továbbképzésére.
A DLPP keretében a könyvtárak közösen veszik meg az adatbázisokat, elsősorban a művelődéssel kapcsolatosakat. 2015 végén a részt vevő könyvtárak 26 teljes szövegű adatbázishoz fértek hozzá, amelyek 1,53 millió könyvet és 450 időszaki kiadványt tartalmaztak kínai és más nyelveken, valamint több mint 400 kínai nyelvű hírlapot, 140 ezres képanyagot, 70 ezer iskolai tankönyvet és 5 ezer videokazettát kínáltak. A DLPP-ben 448 közkönyvtár és 74 gyermekkönyvtár vett részt. 2016 végén a digitális források összesített állománya 140 TB volt, ebből 180 GB a nemzeti kisebbségek nyelvén. A DLPP révén a regionális könyvtárak unikális forrásai az egész világ számára elérhetők lettek. (Kína Nemzeti Digitális Könyvtára: egy egységes kulturális és információs tér kialakítása felé; ref.: Viszocsekné P. É.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról