Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A kiskönyvtárak számának csökkenése várható - kell viszont a kommunikációs szemléletváltás

A rezsikrízis és az egyre több társadalmi nehézség miatt csökkenhet a könyvtár iránti érdeklődés. Vagy mégsem? - tette fel a kérdést Horváth Sándor Domonkos a Halis Podcastban. A könyvtárak akár életmentők is lehetnek - például azok számára, akik nem tudnak e helyzetben maguk vásárolni könyveket. Ez bizony kulturális kiegyenlítő szerep a könyvtár részéről. A még nyitva lévő könyvtárakba többen érkeznek. A fűtött környezet is tényezővé vált.

"Több út áll előttünk. Ami nagyon erősen függ a kultúrpolitika döntéshozóitól." Látjuk, hogy a társadalom milyen nehézségekkel küzd, és a lehetőségeket is, hogy a könyvtár hogyan segíthet ezekben. A könyvtárakat tehát kultúrpolitikai beavatkozási lehetőségként lehet használni, melyekhez azonban forrásokat kell rendelni. Az utóbbi idők jelenségei azt mutatják, hogy a következő 5 évben inkább a nagy könyvtárak sorsa lehet biztosabb: biblioplázásodás, központi szolgáltatások... "A könyvtárakban össznégyzetméter-számában mondjuk országos szintre vetítve jelentős mértékű csökkenést gondolok el; alapvetően az automatizálás előretörését." A kisebb könyvtári egységek számának csökkenése várható. A biblioplázában viszont az elszemélytelenedő szolgáltatások ellenében kell hatni.

Kommunikációs szakadékot kell áthidalnunk annak érdekében, hogy legyen olvasás. Nem ördögtől való megkérdezni ebben a fiatalokat. "Egy íróasztal mögötti ötvenes nem biztos, hogy sikerrel kitalálja, hogy mi az a hívószó, szolgáltatás, szolgáltatás-megjelenés, ami izgalmas lehet a nálánál 30-40 évvel fiatalabb korosztálynak - fejtegette a regionális szerepű győri közkönyvtár igazgatója.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról