Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A kíváncsiság kultusza a könyvtárban (olvasóink szavazatára)

A kíváncsiság mérőeszközét kutatják Dan Kahan és munkatársai a Yale Law School kulturális kogníciót vizsgáló projektjén belül. Legutóbbi eredményeiket az Advances in Political Psychology című folyóiratban publikálták. A tudományos kíváncsiság az a tanulás iránti vágy, hogy valamit csak a tudás és a megértés élvezetéért tanuljunk meg, ellentétben a praktikus okokkal és a célokkal. A kíváncsiság ösztönzi az embereket arra is, hogy a sajátjukkal ellentétes nézeteket is megismerjenek. Kahanék publikációjában ezzel kapcsolatos mérési módszer is található.
A könyvtárosok és a tanárok számára viszont az lenne a fontos, hogy a kíváncsiságot ösztönözni is tudják, ami nehezebb feladat. Egyik gátló tényező, hogy a diákok az osztályteremben nem mernek feltenni bizonyos kérdéseket. A Pennsylvania Egyetem egyik posztdoktora, Arjun Shankar például a "kíváncsiság dobozok" használatát ajánlja, amelybe a diákok bedobhatják a héten felmerült kérdéseiket a tananyaggal kapcsolatban, és a tanár külön időt szán ezek némelyikének megválaszolására. A könyvtáros pedig folyamatosan rendelkezésre áll, ha kérdés merül fel, és az információs műveltséget a "kíváncsiság zónában" tarthatja. A fenntartáson kívül a kíváncsiság növelése is a feladat, amelyet a kérdések és a világ dolgai közötti kapcsolatteremtéssel lehet elérni, és ebben szintén nagy szerepe van a könyvtárosoknak. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról