Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


A kíváncsiságból van hiány - Rab Árpád a mesterséges intelligenciáról

Mindenségit! podcast: - Már most is ott tartunk, hogy nem szükséges tárgyi tudás a mai ember számára. A lényeg, hogy jól tudja kezelni a számítógépet, tudjon írni olvasni, releváns kérdéseket feltenni, a választ megtalálni. Lehet, hogy matematika oktatása sem lesz idővel szükség, hiszen a MI mindent el fog végezni az ember helyett.

Rab Árpád, jövőkutató: - A [feltett] kérdésnek eleve bennünk kell megfogalmazódnia. Szerintem sokkal nagyobb probléma az, hogy nem vagyunk kíváncsiak, mint az, hogy a gép válaszolja meg [a kérdést] (vagy én keresem ki a nagy zöld könyvből, vagy az, hogy nem is tudom a választ). A kíváncsiság mértéke csökken. Annó optimistán azt mondtuk, hogy terjed a tudásszerzés lehetősége, meg a tudás iránti igény. Mert a legelső 10% pont olyan emberek voltak, akik nagyon kíváncsiak voltak az infóra, én hirtelen könnyebben tudtak infót szerezni. És azt éreztük, hogy kitágul a világ.
Mindenségit!: És akkor maradtak a cicás videók?

RÁ: - Igen. Amikkel amúgy nincsen semmi baj, és sok más mindennel sem. De azzal igen, hogy nagyon sokszor tapasztalom azt, hogy elvégezzük az oktatást, és azt mondom: Jó; tessék, itt a világ? Google-keresés? - De mire keressek rá? - Mondom: amire kíváncsi vagy? De nem kíváncsi? A szegénységben csak egyik tétel az anyagi szegénység. Ez az egyik legfontosabb; azt érezzük nagyon tisztán. De a másik például a szellemi szegénység; hogy hogyan élem meg a világot. Azért is szeretem a digitális kultúrát, mert azt éreztem, hogy el tudok vinni az embereknek olyan dolgokat, amelyekkel felébresztem bennük a vágyat, és rájönnek, hogy szegények ezen a téren. Például a Google Maps-en nézed azt, hogy ott van Párizs, hogy ott az emberek mászkálnak az utcán, vagy hogy másfél órára van valami, ahová nem gondoltam, hogy elmegyek. Nem akartam oda elmenni, pedig van autóm, de most felébred bennem a kíváncsiság, mert annyira könnyű látni, hogy ott van valami jó. És van a szellemiizgalom-jóllét szegénysége. Amikor nem kíváncsi valaki, és ez az egyik legnehezebb. Hogy ébresszél valakiben kíváncsiságot, egy olyan világban, ami élményipar alapú, és abból él, hogy megmondja előre, hogy mire vagy kíváncsi.

A mesterséges intelligencia pont filozófiai és pszichológiai szinten érdekes, és nem technológiain. Tehát hogyha művészetről azt mondom, hogy az eredménytermék a lényeg, akkor kialszik a kíváncsiságom. A számosság csökkenti azt a lehetőséget, hogy kifejezzük önmagukat. Ugyanez van a tudás keresésnél is. Rengeteg információ megjelent az interneten, és ahelyett, hogy az emberek egyre jobban megtanulnak keresni a sok infó között, egyre inkább a bennük levő igazság mellé megkeresik a neten talált igazságot, és azzal igazolják a fejükbe levő igazságot. Tehát ellenhatás jött létre.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról