Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


A Kongresszusi Könyvtár új kitételekkel frissíti az amerikai digitális szerzői jogi törvényt

Minden harmadik évben a Kongresszusi Könyvtár új kitételekkel frissíti az amerikai digitális szerzői jogi törvényt, amellyel bizonyos esetekben legálissá tesz olyan tevékenységeket, mint például a másolásvédelem megkerülése - amit eddig is végeztek, csak éppen nem legálisan.
Megjelent az Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtárának legfrissebb listája arról, hogy milyen körülmények között lesz törvényes a szoftverekhez tartozó másolásvédő, digitális jogkezelő (digital rights management, röviden: DRM) rendszerek kikerülése. Az intézmény háromévente jogosult az 1998-ban megalkotott digitális szerzői jogi törvény (Digital Millennium Copyright Act, röviden: DMCA) kiegészítésére vagy a korábbi kiegészítések változtatására, mely eredetileg megszabja, hogy az eszközökre telepített védelmi rendszerek kijátszása bűncselekménynek minősül. A Kongresszusi Könyvtár azonban jogosultságot kapott, hogy meghatározza a kivételes eseteket, emiatt a cégek és különböző érdekvédő szervezetek folyamatosan lobbitevékenységet folytatnak, hogy a saját érdekeikben álló kitételek jelenjenek meg vagy éppen ne jelenjenek meg a listában.
Míg például 2003-ban még csak négy törvény alóli kivételes esetet fogalmazott meg az intézmény, addig a 2018-as dokumentum kilencet megújított, és nyolc új esetet is meghatározott, sok esetben alpontokkal együtt. Ezek közül idén legfőképpen két módosítás tartott számot nagyobb érdeklődésre. Az egyik lehetőséget ad a DRM feltörésére az elromlott autós szoftverek és az elektronikus eszközök, mint például telefonok, tabletek, okosórák, routerek vagy személyi asszisztensek "házi" megjavítása érdekében - a Right to Repair kezdeményezésnek köszönhetően. Viszont valóban minden csak házilag oldható meg, mivel a DRM feltöréséhez és a termékek javításához szükséges eszközöket továbbra sem lehet árulni, az ingyenes terjesztésük pedig "szürke zónának" számít a The Register szerint.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról