Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


A könyvek hatása életünkre (olvasóink szavazatára)

Címkék: olvasás |

DJ Taylor angol író eltöprengett: hogyan alakítja át életünket az elolvasott könyv, hogyan befolyásolja irodalmi választásunkat a körülöttünk állók véleménye?
Példaként hozott fel egy interjút, amelynek során a népszerű énekes a következőt válaszolta: Élete legfontosabb könyve, az első könyv volt, mely a kezébe került,az tette rá a legnagyobb hatást; az vezette rá az olvasásra.
Taylor szerint mindenkinek van egy meghatározó élménye, melynek során úgy érzi: az író mintha egyes-egyedül neki írta volna könyvét, mintha az ő igényeire szabták volna, mintha a szerző az ő ki-nem-mondott, megválaszolatlan kérdésére adná meg a helyes választ.
Még egy fontos kérdésre irányítja rá a figyelmet Taylor: Hogyan tanulnak meg olvasni az emberek? Hogyan válnak olvasókká? Hogyan alakítják ki saját ízlésvilágukat?
Mindig voltak és lesznek is népszerűségi listák; a könyvkiadók, a könyvtárak, a könyváruházak felvoultatják azokat a kiadványokat, melyeket a legtöbben megvásároltak.
Az internet előtti időszakban az el nem olvasott könyvek, csaknem olyan érdekesek lehettek, mint az elolvasottak. A korábbi nemzedékek által megszeretett és megkövetelt olvasmányok kevés helyet hagytak az új írók, költők felfedezésére.
Az olcsó könyvek megjelenése jelentősen megváltoztatta az olvasási szokásokat, az olvasókat könnyebb elérni, a népszerűvé vált olvasmányokat a nagy kiadók bátran felvállalták és terjesztették.
A gyerekkori élmények meghatározóak nemcsak Taylor, de a nagyközönség életében is. A fennálló rendszer alakította ki a népszerűségi listát, a független írókat nehezebb volt el / befogadni. (ref.: NM)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról