Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvtár -- éljen vagy haljon?

Alig 1,5-2 millió (beiratkozott) könyvtárhasználó állampolgárral számolhatunk. Elfogadható ez? Angliában, a skandináv országokban a lakosság 50-60 százaléka regisztrált könyvtári olvasó. Nálunk harminc éve változatlanul 15-20 százalék. Miért? Talán azért, mert a könyvtár nem elég attraktív, alig szolgáltat többet egyfajta minimumnál. A diákok és nyugdíjasok még használják, az aktív korosztályok alig. Az államilag dotált könyv- és lapkiadás leépülésekor - tíz, tizenöt éve - arra lehetett számítani, hogy az állam felismeri a könyvtárakban lévő lehetőséget, azt, hogy a közösségi információfogyasztás a leggazdaságosabb. Vagy az állami felismerés hiányában a polgárok "kényszerítik" rá képviseleti szerveiket, a könyvtárak fenntartóit erre a felismerésre. Azt gondolhattuk, hogy e felismerési folyamat és az iskolai végzettség fokozatosan emelkedő szintje legalább 30 százalékra emeli majd a könyvtárhasználók arányát. Nem emelte. Ideje megkeresnünk e sikertelenség okait. Ideje megtalálni a kitörés útját. (SP) - aug. 19.

Hírforrás: Sonnevend Péter, link
2002. szeptember 03.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=a_konyvtar_-_eljen_vagy_haljon
Régebbi hírforrás(ok): Sonnevend Péter, link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról