Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvtár hosszú távon megóvja az agyat (ha mozogni is lehet benne)

Wendy Suzuki: - Mi lenne, ha azt hallanák tőlem: valamit most is megtehetnek, amelynek azonnali kedvező hatása lenne agyukra, beleértve összpontosító képességüket és hangulatukat? Mi lenne, ha azt hallanák tőlem: ugyanaz a dolog tartós lenne, s megvédené agyukat bizonyos betegségektől, pl. a depressziótól, az Alzheimer-kórtól vagy a demenciától? Megtennék? Igen!
Most, hogy több évig e kérdéskörrel foglalkoztam, az alábbi következtetésekre jutottam: testgyakorlással érhetjük el agyunkra a legnagyobb átalakító hatást. Ennek három oka van.
1. Az első: azonnal hat agyunkra. Egyetlen edzéssel rögtön növelhető az ingerületátvivő anyagok: pl. a dopamin, szerotonin és a noradrenalin szintje, amely edzés után hangulatunkat javítja, pont úgy, ahogy az enyémet. Laborom kimutatta, hogy egyetlen edzéssel javítható figyelemösszpontosító és figyelemváltó képességünk, s az összpontosítás javulása legalább két óra hosszat tart. Végül: a kutatások kimutatták, hogy a reakcióidő javítható egyetlen edzéssel, ami azt jelenti, hogy gyorsabban elkapjuk a pultról leeső poharat a Starbucksnál, ami igencsak fontos. (Nevetés)
Ám e nyomban fellépő hatások átmenetiek, csak közvetlen edzés után segítenek.
2. Másodszor: az idegtudományi kutatások megállapításainak zöme a rendszeres gyakorlatok hatására, a prefrontális kéregtől függő figyelemfunkció javulására vonatkozik. Nemcsak az összpontosítás és a figyelem javul, hanem a hippokampusz térfogata is nő.
3. Végül, edzéssel nemcsak azonnal hathatunk hangulatunkra, hanem a hatás tartós is lesz. Tartós javulást érünk el a jó hangulat ingerületátvivő anyagaiban.

Régebbi hírforrás(ok): Testmozgás téma a KIT-ben: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról