Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvtár megőrzi a nyomtatványokat, újabban webet archivál. De mi van a zenékkel?

... veti fel link a problémát Balázs László a Könyvtárosok Facebook-csoportban...

Nekünk evidens, hogy az irodalom megőrzője a könyvtár, de vajon ki őrzi meg a zenét? Úgy 10 évvel ezelőtt megjelent az az elképzelés Magyarországon, hogy mindent letölthetővé kell tenni és akkor majd a nagyközönség megőriz mindent. Ezzel akkor is vitatkoztam, mert leginkább a népszerű művek terjednek a letöltési csatornákon és a kevésbé népszerű, de a kultúránk integráns részét képező filmek, zenék hamar eltűnnek a megosztókról. Ezt figyelhetjük meg a streaming szolgáltatóknál is. Így akkor felvetődik a kérdés, hogy ki őrzi meg és teszi elérhetővé a művészfilmeket, rétegzenéket, miért nem a könyvtár? Miben más ez, mint az irodalom? Attól tartok, hogy csak abban különbözik, hogy a jogászok nem tudtak (akartak?) még olyan jogi környezetet teremteni, amiben a művek egységes kezelése megvalósulhatna, vagyis a jogi szabályozás jelentősen elmaradt a technikai lehetőségektől. Ebben a helyzetben nagyon fontosak az új technológiát használó könyvtári szolgáltatások, mert utat mutathatnak nekünk az új technológiák használatában és az új szolgáltatások technikai és jogi lehetőségeinek összehangolásában.
Nemrég indult egy érdekes szolgáltatás, amikor a könyvtárak zenei streaming szolgáltatást indítottak, ami a megőrzést és szolgáltatást is biztosítja, a helyi zenék esetében is.
Önöknek mi a véleménye erről?

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról