Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvtár, mint az elbújás és előbújás színtere

Nem kérdés, hogy az egyén és a társadalom mentális egészsége miatt nagyon fontos, hogy adott legyen a lehetőség az előbújásra. Kevésbé tárgyalt téma azonban az előbújást megelőző időszak, amikor az ember maga sem tudja még, hogy mi is az, amin gondolkodik, vagy mit is keres pontosan. Van, aki bár tudja, mégis megerősítést keres, mielőtt kilép a nagyvilágba a hírrel. Egy kísérletező, bizonytalan, sérülékeny embert "outolni", azaz a leszbikusságát leleplezni mély traumát okozhat.
Ezt, a szükséges, mondhatnánk úgy is, hogy "elbújt" teret nyújtotta évszázadokon keresztül a könyvtár. Az internet létezése előtt a könyvtár volt az a tér, ahová az ember kimehetett keresgélni, és sosem lehetett tudni, milyen válaszok, történetek kerülnek elő. Mivel a könyveket kivenni a felfedés kockázatával járt - kinek ne lenne ismerős az az érzés, amikor szemlesütve tolja oda a leszbikus* témájú könyvet a könyvtáros felé? - ezért gyakran járt előnnyel a keresgélés, olvasgatás korlátozása a könyvtár területére. A magam részéről számtalan órát töltöttem így, a könyveket bújva. Regények, feminista esszék, manifesztók, önéletrajzok: tulajdonképpen mindegy volt, mi az, ha akadt egy kiindulópont, az mindig nyújtott további hivatkozásokat. Általában sokat.
Nem is olyan megdöbbentő ez, ha belegondolunk, hogy azóta, amióta a nők számára is elérhetővé vált az olvasás (tehát legkésőbb a 19. század óta), egy, valamilyen szinten leszbikus témával foglalkozó írónő, biztosra tudta, hogy mások is azokon a kérdéseken rágódnak, mint ő, ezért irományába gyakran helyezett el utalásokat más fontos művekre. Így tulajdonképpen az internet előtt is létrejött egy, a könyvtárban élő, folyton bővülő, korokat és helyeket átívelő "leszbikus világháló". Kedvenc leszbikus íróim pedig, első pillantásra megdöbbentő módon, mind jártasak voltak a "leszbikus világháló"-ban.
Virginia Woolf, a híres angol írónő, jó példája az olyan LMBTQ+ írónak, aki a saját műveibe is beleírt mindenféle utalást más fontos művekre, és aki nagyon jól kiigazodott a "leszbikus világhálón". ...
Végső soron a qLit link is ilyen célt szolgál: legyen egy olyan magyar nyelvű tér, ahol leszbikusok teljes nyugalomban és biztonságban ismerkedhetnek a leszbikus világgal - és talán önmagukkal is.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról