Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvtárak 15 százaléka akadálymentes -- az akadálymentesítési pályázatok után

A közintézményekhez hasonlóan a könyvtáraknak mintegy 15 százaléka akadálymentes, európai adatok szerint a fogyatékkal élők 1 százaléka könyvtárhasználó. Amíg nincsenek meg a feltételek, a fogyatékkal élők nem mennek könyvtárba, de ha megteremtik számukra a megfelelő körülményeket, többen válnak közülük is könyvtárhasználóvá -- vélekedett Bartos Éva, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Könyvtári Intézet igazgatója egy szerdai háttérbeszélgetésen Budapesten.
A könyvtári intézet 2004-ben kérdőíves felmérést végzett a megyei, városi, a nagyobb felsőoktatási és az országos szakkönyvtárak körében a könyvtárak akadálymentességének állapotáról: a válaszadó mintegy 350 intézmény 30-40 százalékában van megfelelő állapotú rámpa és korlát, 75 százalékában megfelelő szélességű ajtó, akadálymentes mosdó húsz százalékban, kerekesszék 5 százalékban. A megkérdezettek mintegy fele rendelkezik a látássérültek szempontjából fontos öregbetűs és hangoskönyvekkel; 30 százalékuk a halláskárosultaknak és siketeknek szükséges feliratos videofilmekkel, jelelt mozgóképpel azonban csupán 1 százalék.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról