Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvtárak dolgozzák ki saját pénzügyi, társadalmi értékelésük módszertanát!

A szerzők elindítói annak a közkönyvtárakban tapasztalható folyamatnak, amelyben teljesítménymutatók segítségével mérik a munkát, s ezt az ISO 11620-as nemzetközi szabványban meg is fogalmazzák. Az első, könyvtári területre vonatkozó munkák egyike a British Libraryről készült, és úgy találta, hogy minden egyes, a közpénzből a könyvtárba fektetett font sterling 4,40 font sterlinget hoz a brit gazdaságnak évente. A British Library teljes éves értéke 363 millió font, amelyből 59 millió közvetlen, 304 millió pedig közvetett, vagyis különböző társadalmi csoportok által meghatározott értékben kifejezhető. Ezt a közvetett értéket pl. abból is megállapíthatjuk, hogy mennyi a szolgáltatásért fizetni kész személyek száma. A Berlini Városi Könyvtár használói felmérésén alapuló munkából kiderül, hogy minden könyvtárba fektetett euró 5,6 euró további nyereséget hoz. A megkérdezettek több mint fele állította, hogy a könyvtár szolgáltatása közvetlenül szakmai sikerekhez segítette őt. A 2007-ben napvilágot látott 'Worth Their Weight' jelentés pedig elméleti fontosságú is, hiszen hangsúlyozza, hogy ideje lenne a már kapott elemzéseket és az összegyűjtött adatokat összefésülni, hogy megérett az idő egy összetett értékelési mód alkalmazására. Az ökológiai és a társadalmi (szociális vagy erkölcsi) szempontoktól mentes, pusztán gazdasági szemlélet hosszú távon nem kifizetődő, és jelenleg nem beszélhetünk összehangolt cselekvésről, és vizsgálati módszerekről. A floridai könyvtárak tevékenységét vizsgálva egy szakember úgy számolt, hogy minden könyvtárra költött dollár további kilenccel növeli Florida állam bruttó nemzeti termékének értékét. Véleménye szerint '... a könyvtáraknak és a könyvtárosoknak saját kezükbe kell venniük az értékelés, becslés folyamatát, mielőtt egy bármilyen külső tanácsadó vállalat megpróbálkozik ugyanezzel.' A politika gyakran túl általános oldalról közelíti meg a könyvtár fogalmát, úgy mint 'kulturális örökség', vagy a 'kultúra'. De az olyan eszmék, mint a 'gondolat szabadsága és a demokrácia', az 'olvasni és írni tudás erősítése' előtérbe helyezik a könyvtárakat anélkül, hogy állandóan a kiszámolható közérdek mérésével foglalkoznánk. - F: Jövedelmezőek-e a könyvtárak? A szolgáltatások értéke és kihasználtsága / ref.: Bereiné V. A. In: Könyvtári Figyelő, 2008/4.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról