Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


A könyvtárak ellentmondásos kommunikációjáról -- a használók ne tartsák szentnek a könyvtárat!

'Mindenkit szeretettel várunk könyvtárunkban', Munkatársainkat az Önök szolgálatára képezték ki', 'A könyvtár biztonságos, hívogató hely', 'Szeretnénk, ha használná a könyvtárat', 'A könyvtárnak van helye az internet korában is' -- hallhatjuk, olvashatjuk gyakran a könyvtárak kommunikációjában. A használó is szembesülhet ezekkel, de azzal is, hogy a könyvtárba belépve a könyvtárost pult mögött (vö.: fizikai korlát) találja, s éppen másfelé néz. A könyvtárakban gyakran látszik, hogy kis költségvetésből gazdálkodik, ugyanakkor az is, hogy hiány van az épület és belső berendezés szebbé, vonzóvá tételéhez szükséges tudásban, igyekezetben is. A könyvtári irányelvek is ellentmondóak: töltsd nálunk a délutánt -- de ne hozz be ételt. Naprakészek vagyunk a technológiában -- de hagyd kint a mobiltelefont! Használd dokumentumainkat -- de ha késésben vagy, nem vihetsz ki semmit. -- Persze, persze, van logika e szabályokban, ám van ezeknek használóbarát megfogalmazása is. A pirossal áthúzott mobiltelefon-piktogram helyett: 'Kérjük, hogy telefonbeszélgetéseit ez előtérben intézze'. Ugyanaz a gondolat -- ellenkező oldalról: ne hagyjuk, hogy az emberek szentként kezeljék a könyvtárat (szent = kivonva a profán használatból). A könyvtár megújulása érdekében nézzük magunkat új szemmel. Béreljünk fel 'titkos vásárlókat', és tegyünk le arról, hogy megváltoztatjuk használóinkat. Ehelyett mi formáljuk át kommunikációnkat -- például a tiltások kínálattá formálásával. (ref.: MG)
-- A blogger fényképeket is mutat amerikai könyvtárak ellentmondásos könyvtári kommunikációjáról, de hazai példákért sem kell messzire menni. -- Vagy 15 éve az OSZK-ban az asztalokra helyezett nagy kockákon közlekedési táblára emlékeztető vastag, piros keretekben piktogramokon volt látható: enni, hangoskodni stb. még pl. a folyosókon, lépcsőfordulókban is tilos. Szerencsére elmúlt már ez az idő. Akkor persze, mikor a kockák megkérdőjelezése is otrombaságnak számított, nem reméltük, hogy ily hamar. S elgondolkodhatunk: lehet, hogy a most még könyvtári szent tehénnek tartott dolgokon 10 év múlva már csak mosolygunk? (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról