Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvtárak érdekei az e-könyvekkel kapcsolatban

A Norvég Könyvtári Egyesület (Norsk Bibliotekforening) létrehozott egy bizottságot azzal a céllal, hogy meghatározza a könyvtárak érdekeit az e-könyvek terén. Hat elvben egyeztek meg:
1. Ne legyen különbség a megvásárolható és a kölcsönözhető könyvek választéka között, az e-könyvek terén sem.
2. Az e-könyvek használatában ne legyen időbeli eltolódás, azaz már akkor lehessen kölcsönözni azokat, amikor vásárolhatóvá válnak.
3. A könyvtárak szabadon választhassák meg, mely könyveket ajánlják a használóiknak, ne szorítkozzanak a kiadók által összeállított termékcsomagokra.
4. Az e-könyveknek platformfüggetlennek kell lenniük, hogy ezeket lehetőség szerint ugyanúgy le lehessen játszani számítógépen és mobil eszközökön, mint a speciális készülékeken.
5. A könyvtáraknak be kell tartaniuk a könyves szakma szerzői jogi előírásait, a könyvtárak nem válhatnak a kalózkodás helyszíneivé, ellenkezőleg, az e-könyveket jogtisztán kell felajánlaniuk használóiknak.
6. Az e-könyveket -- addig is, amíg a jelenlegi szabályok érvényesek -- korlátlan alkalommal lehessen kölcsönözni, egyszerre egy olvasónak. (ref.: Mándy G.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról