Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvtárak és a színházak gyorsabban, a mozik és múzeumok lassabban szerzik vissza látogatóikat

... mármint a koronavírus-járványt követően, Hollandiában. A forráslinken megtekinthető ábrák a könyvtárak, mozik, múzeumok és színházak utóbbi 6 évének teljesítményéről:
- Használati adatok a 2019. év adatait 100-nak véve. Kiderült, hogy a látogatók számát tekintve a könyvtárak és a színházak térnek vissza a leggyorsabban. Mindkettő a 2019-es, a vírus előtti utolsó év körülbelül 80%-of forgalmát éri el. A múzeumok és mozik némileg lemaradnak, 66%-kal. A múzeumszövetség sajtóközleményben leszögezi, hogy nagyon elégedettek ezzel a fellendüléssel. Az egyes múzeumok között azonban nagy eltérések vannak. A Holland Mozi- és Filmszínházak Szövetsége is elégedettnek tűnik azzal a mostanáig elért szinttel.
- A második ábra az egyes kulturális intézmények látogatási volumenét egymáshoz viszonyítva láthatjuk. A nevezett intézmények számára a koronavírus 173 millió látogatásszám-veszteséget jelent - (az ország lakossága: 17,7 millió fő).
- Végül a könyvtári kölcsönzések vírus-hullámvölgye és trendje... 2019-ben a könyvtáraknak még 63 millió fizikai kölcsönzésük volt. Ez 44,9 millióra csökkent a 2020-as első vírus-évre. 2021 volt a mélypont, 40,6 millió kölcsönzéssel. Ez több mint 36%-os veszteség két év alatt. 2021-ben azonban a könyvtárak csaknem öt hónapig bezártak, s azidőre csak az ablakos kölcsönzés maradt. A fellendülés 2022-ben történt meg: 51 millióra emelkedett a kölcsönzés. A trendvonal azt jelzi, hogy mire kellett volna számítani a hitelezés 2020 előtti enyhe visszaesése alapján. Látható, hogy 2022 megközelítőleg azon a szinten van, ami a vírus nélkül várható volt. Eszerint a könyvtárak keményen dolgoztak trend visszaállításán.

Jó látni, ahogy a kulturális szektor fellendül. Nagy munka mindazoktól a lelkes könyvtárosoktól, kurátoroktól, programszervezőktől és a kulturális ágazat igazgatóitól. De a feladat továbbra is adott. Van még lehetőség a további növekedésre. A 173 millió elmaradt kulturális látogatásról - azaz minden hollandiai lakosra tíz kulturális látogatás elmaradása jut a vírus miatt. Anyagilag bármiből kilábalhatunk, de 173 milliószor elszalasztott lehetőség, meg nem történt impulzus a képzeletünkben, s ezáltal elmarad szellemi érintésen... Nos, ez már nem pótolható - fejezi be Mark Deckers, holland könyvtári tanácsadó. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról