Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvtárak fenntarthatóságát fokozzák - ENSULIB (olvasóink szavazatára)

Az IFLA Környezetvédelem, fenntarthatóság és könyvtárak szekciója (ENSULIB) link alig több mint tíz éves. Kis létszámú, speciális érdekcsoportként (SIG) jött létre. Célja: hozzájárulni az ENSZ 7. millenniumi céljának eléréséhez a környezeti fenntarthatóság biztosításával. Részletesen: link .
Harrit, a beszámoló íróját érdekelték a környezetvédelmi kérdések. Csodálkozott, hogy miért csak az építészetre, zöld könyvtári épületekre fókuszálnak. Ő ugyanis nem sokat tehet az épület energiahatékonyságáért. S bár nem építhetik újjá az összes könyvtárat, de lehet őket fenntarthatóan működtetni.

Az elmúlt 10 év változásai a környezetvédelmi gondolkodásban és vitákban, könyvtárakban:
1. A karbonlábnyomról a szén-dioxid kéznyomra való áttérés. A környezetvédelmi munkák első lépéseként a könyvtárak, más szervezetek az energiafelhasználás és -kibocsátáscsökkentésére törekedtek. Ezután a szén-dioxid kéznyom bevezetése a közös helyiségek, ill. eszközök közös használatával társult, ami a kis könyvtárak környezettudatos működését is segítette. Német példa: link .
2. A fenntarthatóság társadalmi oldalának előtérbe kerülése. Az IFLA első, 2016-os Zöld Könyvtár Díját egy kis mexikói falu könyvtára nyerte el, ahol a helyiekkel együtt újrahasznosítható anyagokból építettek új könyvtárat a gyerekeknek. A fenntarthatóságot tágan értelmezték: Az építés során a gyerekek olvasási készségének javítása volt a cél. A fenntarthatóság említett kiszélesítése miatt az IFLA-csoport neve is megváltozott. A Zöld Könyvtár Díjra 2021-ben a sok pályázó miatt már szelektálniuk kellett, ill. 2 kategóriában osztották ki a díjat: a) A Legjobb Zöld Könyvtár; b) A Legjobb Zöld Könyvtári Projekt.
3. Az ENSULIB SIG-ből szekció lett. Változott a társadalmi gondolkodás a fenntarthatóságról; megnövekedett társadalmi érdeklődés hatása:
- A könyvtárak már nincsenek egyedül a környezetvédelmi munkában.
- Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok (17 SDG) kiszélesítették gondolkodásunkat a fenntartható könyvtárakról. A 17 SDG-n keresztül újra kell vizsgálni a környezetvédelmi munkát. Ez könnyűnek tűnhet az informálásban és az oktatási céloknál, ill. az egyenlőtlenségek csökkentésére törekvésben. Nehezebb megmondani, hogy a) A könyvtárak konkrétan hogyan segítik e célokat? b) Hogyan lehet mérni a pozitív eredmények megvalósulását? Az IFLA Zöld Könyvtár Díj 2022 kritériumait a fentiekkel egészítik ki. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról