Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvtárak helyzete Japánban -- dokumentálás és kármentés

A múlt héten már szóltunk a japán hármas katasztrófát dokumentáló honlapról link
A Savelibrary japán nyelvű oldalán minden könyvtárnak alkalma nyílik, hogy részletesen beszámoljon a károkról. Ugyanezen a helyen találhatnak a könyvtárak segítséget, ahhoz, hogy mi a teendő az egyes problémák esetén, mint például az épület szerkezetének károsodása vagy áramkimaradás. A Japán Könyvtárosok Szövetsége honlapján felszólította a kormányt, hogy minél előbb összegezze a könyvtárakat ért károkat és az adatokat hozza nyilvánosságra. A szervezet kissé elmarasztalja a hatóságokat, mivel a kormány erőfeszítései főleg az iskolákat és egyetemeket ért károkra összpontosítanak, és a közkönyvtárak nem kapnak elegendő figyelmet.
A földrengés epicentrumában található Sendai Közkönyvtár például a földrengés napján nem károsodott, de a könyvek 80-90 százaléka lehullott a polcokról, a mennyezet megsérült, és jelenleg életveszélyes az épületben tartózkodni (Washington Post). A szökőárról egy amatőr felvétel mutatja be azt a várost, ahol a könyvtárat teljesen elsodorta a víz. (Library J.) (ref.: HWJ)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról