Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvtárak megtérülése - Tények az elmúlt 10 évből (olvasóink szavazatára)

Az utóbbi pár évtizedben a könyvtárak különböző módokon próbálták felmérni és demonstrálni a megtérülésüket és hozzájárulásukat a használókhoz, közösségekhez. Egy gyakran használt módszer erre a befektetésarányos megtérülés (Return on Investment, ROI) - és az IFLA új tanulmánya betekintést enged az elmúlt 10 év ROI felméréseibe a különböző könyvtári szektorokban.
A ROI felméri, hogy mekkora értéket generált egy szervezet, projekt vagy szolgáltatás minden befektetett pénzegység (dollár, font, euró stb.) számára. Ez a megközelítés a gazdasági területről ered, a könyvtárak átvették, hogy saját megtérülésüket mérjék vele.
A ROI mérésére használt módszerek és a könyvtári munka megtérülésének meghatározása különböző tanulmányokban más és más - különböző könyvtár típusok különböző szerepet töltenek be, ezért van eltérés a hasznosságukat mérő módszerek között is.
Ez a tanulmány link azt vizsgálja, hogy a különböző könyvtárak hogyan becsülték fel a munkájuk értékét és a befektetésarányos megtérülést az elmúlt 10 évben.
A tanulmányban szerepel például egy 2014-es spanyol felmérés, mely szerint a könyvtárak Spanyolországban évente 3,09-4,23 milliárd eurót termelnek - eszerint a ROI 2,80-3,83/befektetett euró. (ref.: Salamon Sára)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról