Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvtárak rohamos fejlődése Kínában

A kínai könyvtárügyben a 20. század kezdetén fontos fejlődési szakasz indult meg, amelynek eredményeként a gyűjtemények a kornak megfelelő könyvtárakká váltak. 1936-ban 2520 közművelődési könyvtár és művelődési központ működött, közülük 515 volt magánkönyvtár. A Kínai Népköztársaság megalapításával 1949-ben új folyamat kezdődött, kiépült a könyvtári rendszer, s valamennyi könyvtártípus fejlődésnek indult. A Nemzeti Könyvtár elődjét, a Fővárosi Könyvtárat 1909-ben alapították. Alapterülete ma 170 000 m˛, 1300 fő- és 600 részfoglalkozású dolgozója van. Évente 363 napon tart nyitva. A szokásos nemzeti könyvtári funkciók ellátása mellett vezető szerepet játszik a modern technológia alkalmazásában és elterjesztésében, a szabványosításban és a digitalizálásban. Könyvtártudományi kutatásokat folytat, és felelős a kínai könyvtárosképzésért. Gyűjteménye több mint 25 millió egységből áll. Éves gyarapodása 2005-ben 224 471 cím (636 063 egység) volt, 4 586 564 látogatót fogadott, honlapját 189 094 000-en keresték fel, 20 millió egységet kölcsönzött, számos rendezvényt tartott. A Nemzeti Könyvtár 2007-ben új épületrésszel (80 000 m˛) bővül, amely napi 6–8 ezer olvasó fogadására lesz alkalmas, 12--14 millió kötetet fogad be, helyet ad a Kínai Digitális Nemzeti Könyvtárnak is.

Hírforrás: The Library Society of China: The vigorous advancement of libraries in China. In: IFLA Journal 2006/2. Referálva: eTMT. 2007/5., ref.: Papp I.
2007. június 27.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=a_konyvtarak_rohamos_fejlodese_kinaban
Régebbi hírforrás(ok): The Library Society of China: The vigorous advancement of libraries in China. In: IFLA Journal 2006/2. Referálva: eTMT. 2007/5., ref.: Papp I.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról