Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvtárak szolgáltatási misszióját a fájlcsere teljesíti ki -- így Rick Falvinge

A közkönyvtárak célja azonos a fájlcsere társadalmi funkciójával. -- Nem támogathatod úgy az egyiket, hogy elveted a másikat -- mondja Rick Falvinge. Példákat hoz, hogy az 1800-as években a kiadók miképpen próbálták a törvénytelen rablás kategóriájába illeszteni a nyilvános könyvtárak kölcsönzési szolgáltatását. A kölcsönzés mögött álló gondolat a szerzői jogi monopolista privilégiumok megtörése a közművelődés, oktatás, kutatás javára. A kultúrát és a tudást a lehető legnagyobb közönséghez kell eljuttatni, minél hatékonyabban, lehetőleg ingyen. Ezért hozták létre a nyilvános könyvtárakat. A könyvtár viszont csupán a rendelkezésére álló példányok erejéig elégítheti ki e küldetést.
Ugyanezen célok mentén működő fájlcsere eszköztár és infrastruktúra fő előnye ezzel szemben a hatékonyság. Ugyanazt az oktatási, tudományos tartalmat milliókhoz juttatja el szabadon, a legkevesebb infrastrukturális befektetéssel.
A történelem ismétli önmagát a szerző szerint: újra előttünk a minden eddiginél több emberhez hatékonyan eljutó digitális könyvtári szolgáltatások megteremtésének lehetősége. Minden technikai és humán feltétel adott. A szerzői jogi szabályok béklyóit azonban ugyanúgy le kell rázni a fájlcsere érdekében, mint ahogyan azt elődeink megtették a nyilvános könyvtári kölcsönzés javára. (ref.: Németh Márton)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról