Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvtáraktól is jár jogdíj a szerzőknek

Hogyan kapjanak jogdíjat az írók azért, hogy műveiket a közkönyvtárak kikölcsönzik, s hogyan történik mindez Európában? A rendszer nemsokára nálunk is működni fog, bevezetése ugyanis uniós direktíva. Erről tartanak [tartottak] konferenciát a hét végén a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az úgynevezett PLR (Public Lending Right), vagyis a könyvtári kölcsönzési jogdíj Európa legtöbb országában bevett gyakorlat -- mondja Budai Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium munkatársa, a hét végi PLR-konferencia egyik előadója. Dániában például a harmincas évek óta létezik ilyen. Lényege, hogy az írók a műveiket kölcsönadó (s tulajdonképpen ezzel bevételt szerző) könyvtáraktól jogdíjat kapnak minden egyes kölcsönzés után. Budai Katalin szerint nem lehet a kölcsönzési díjat az amúgy is nehezen megélő könyvtárakra és az olvasókra terhelni. Bevezetéséhez a költségvetésben el kellene különíteni -- indulásként -- legalább 200 millió forintot. A fizetés alól egyébként kivételt kérhetnek az egyetemi, iskolai, valamint nyilvános szolgáltatást nem végző szakmai könyvtárak. - F: ápr. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról