Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvtárépítészet legfontosabb trendjei a Library Journal szerint, 2017 (olvasóink szavazatára)

Megváltozott a korábbi nézet, hogy a könyvtár a magány, az olvasás és a merengés helye. 2016 nyarától kezdődően egy év alatt 82 épület cáfolta a gondolatot. Az akadémiai és közintézmények inkább a közösség és az együttműködés színterei. Az új könyvtárak az egyetemi campusok és a "szomszédságok" központjai országszerte. A jellemzők a következő kategóriákkal írhatóak le:
- Akadémia és jó hangulat: A Harvard Egyetem Tudományos Központja a felújítás után összeköti az épületet a szökőkúttal és a gördeszka-pályával. Az Irwin Könyvtár akusztikus panelekkel ellátott asztalokat vett, mozgatható fehér táblákat és csoportoknak használható tanulófülkéket.
- Legyél a szomszédunk: a Bel Air Könyvtár "babakertet" hozott létre, amelyet az anyák vagy a gondozók a gyerekekkel együtt fedezhetnek fel. A St. Louis Megyei Könyvtár számítógépes laboratóriumot, üzleti központot, közösségi rendezvénytermet és közösségi kertet alakított ki.
- Biciklizés a parkon át: a Los Angeles Megyei Közkönyvtár a biciklizést ösztönzi. Kerékpárzárakat és kivilágított kerékpártárolókat nyújt. Más könyvtárakban a belsőépítészetet is a befogadó park ihlette. A könyvtárak kihasználják a külső tereket és a tetőt is a programokhoz.
- Valaki a konyhában van: Florida Lauderhill könyvtára 60 férőhelyes, többfunkciós konyhát épített be. Húsz számítógép érhető el itt bárkinek és hat kifejezetten gyerekeknek. A Caestecker közkönyvtár kályhát alakított ki a tizenévesek főzőklubjaihoz. Az új teret filmezéshez, koncertekhez, bűvészmutatványokhoz és főzőbemutatókhoz is fogják használni.
- Tegyed naggyá: a Sterling könyvtár makerspace tere professzionális berendezésekkel rendelkezik. Elektronikus berendezések, varró- és hímzőgépek érhetőek el. Broward megye főkönyvtára a helyi kisvállalkozások inkubátorháza. Más vállalkozókkal és ipari szakemberekkel lehet itt találkozni. Máshol korszerű előadóterem, üzleti könyvtár, innovációs központ, stúdió, kávézó, hi-tech közösségi tanulási központ található.
A felsorolt kezdeményezések közös eleme, hogy a könyvtárak és az állampolgárok együtt hozták létre és működtetik azokat. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról