Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvtári bürokrácia és kezelése (Orsós László Jakab)

A link interjúrészlet folytatása...
Partizán: (26'50"-től) City employee-ként [a város alkalmazottjaként] kell vizsgákat tenned?
OLJ: (...) Nem, semmi ilyen nem volt. (...) Nekem az elején elmagyarázták, hogy mi micsoda. A költségvetési év... januártól decemberig. De New Yorkban máshogyan van: június 30-a a költségvetési év vége. Hogy költünk előre? Tulajdonképpen olyan nyugalmasan. Én voltam a teljes kívülálló. Mindig mondták: Jakab, ez így van, így kell csinálni. És lassan megtanultam.
Partizán: Ez azért van így, mert a New York-i közigazgatásban sok a kívülálló? Vagy a rendszer fel van készülve, hogy megtanítsa az újakat? Vagy a te pozíciód...?
OLJ: Szerintem az én pozícióm különleges pozíció. Én vagyok a művész a könyvtárban. Az én csapatom a furcsa stáb. Mi vagyunk a "cool" csávók; "a Jakab, meg a csapata". De közben bírják is. És más fordulatszámon is dolgozunk. Ők bejönnek reggel kilencre, tízre, és hazamennek... Én meg délben esetleg bejövök, de előtte volt már egy megbeszélésem, és ott vagyok éjfélig, vagy hajnalig, ha kell. Más rendszerben dolgozunk. Kívülállók is vagyunk, meg nem csinálnak olyan nagy ügyet abból, hogy ez egy közigazgatási intézmény.
Nagyon transzparensnek kell lenni. Ez a követelmény. Minden világos legyen. Ne legyen arra alkalom, hogy valaki simlis.
Ez a költségvetési ügy pont ez volt, hogy valaki simlizni akart, egy kívülről bejövő, velünk szerződni akaró figura. Egy kicsit simlizni akart. Ami nagyot szól egy ilyen világban. Hogy mi vaaan?! Én is annyira megdöbbentett... Olyan, mint ha... Uramisten... Mondtam is a többieknek, hogy ez elmebeteg? És tényleg az volt. És ennek most kihúztuk a méregfogát.
Partizán: Teljesen ledöbbentett, hogy a könyvtár költségvetésének 70%-át fizeti a város, de 30%-át magának kell összeszednie.
OLJ: Igen, 10 dollár azt hiszem, ha valaki első kártyáját kiváltja. Az nem egy összeg, az csak egy szimbolikus dolog.
Ahhoz, hogy a villany fel legyen kapcsolva, azt a város fizeti, arra nem fundraisingelsz. Funkcióra nem. Hanem minden másra.
Van egy pénzcsináló csapat, és minden aligazgató szerződésében van, hogy folyamatosan fundraisingelnünk kell. Én ugyanúgy pályázok alapítványokhoz, megyek kávézni gazdag emberekkel, prezentálom a programokat minden héten szinte, amit kell.
És hogyha nagyobb szabású ügy van, ami sokkal drágább mint amire bármikor is lehetőséget ad a költségvetésem -, akkor azt tudom már ez elejétől, és mondom is a többieknek, hogy figyeljetek, ez egy nagyobb ügy.
Nézzük meg, menyi az, amit ki tudunk sajtolni a költségvetésből, ez általában töredéke. És tudom, hogy a követkető félévben az az én feladatom, hogy ezt a 80%-ot hozzáimádkozzam.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról