Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvtári csend jobb a kreativitáshoz, mint a zenehallgatás

Megdőlt az az évtizedekig népszerű nézet, hogy a zenehallgatás serkenti a kreativitást - svéd és angol kutatók szerint éppen az ellenkezője igaz. A háttérzene kedvezőtlen hatását olyan nyelvi tesztekkel igazolták, amelyek elvégzéséhez kreatív gondolkodásra van szükség.
Kiderült, hogy a tesztalanyok sokkal jobban teljesítettek akkor, amikor csendes vagy könyvtári jellegű környezetben voltak. "Meggyőző bizonyítékokat szereztünk arra, hogy a csendes környezethez képest a zenehallgatás rontja a teljesítményt, és ez független attól, hogy milyen nyelvű dalokat hallgatunk vagy éppen kizárólag hangszeres zenét", mondta Dr Neil McLatchie, a Lancaster Egyetem pszichológusa, a kutatás vezetője. Érdekes, hogy a kedvelt slágerek hallgatása közben a kísérleti alanyok hangulata pozitívabbá vált, sokkal vidámabbak lettek - de a teljesítményük ettől még egy fikarcnyit sem javult. Zenehallgatás közben egyszerűen nem jutottak az eszükbe a megfelelő szavak.
A kutatók szerint a zenehallgatás azért csökkenti a kreativitást és azzal kapcsolatban a problémamegoldási képességet, mert megzavarja a verbális munkamemóriát (régebbi nevén a verbális rövid távú emlékezetet).

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról