Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvtári katalógust vagy a YouTube-ot jobb használni? -- vélemény és valóság

A YouTube nemcsak hozzáférhetősége, könnyű használata, illetve sokszínű tartalma miatt nagyon vonzó a zenei tanulmányokat folytató hallgatók számára, hanem a cloud-mentalitás terjedése és a videók pedagógiai értéke miatt is. A weboldal lehetővé teszi a zenészek számára, hogy megosszák különböző alkotásaikat és előadásaikat, de azt is, hogy fejlesszék magukat: számtalan példa van arra, hogy valaki egy videó alapján tanult meg egy technikát vagy egy darabot. A populárisabb zene tantervben való megjelenése, a távoktatás és a különböző online kurzusok terjedése miatt pedig már a professzorok és a könyvtárosok sem hagyhatják figyelmen kívül. Ennek vizsgálatára az Illinoisi Egyetemen 2012 tavaszán kérdőíves felmérést végeztek, amelyben az ország számtalan intézményéből 2154 zenei területen működő oktató és 217 zenei könyvtáros vett részt.
A kérdőívben összehasonlították a könyvtári katalógus és a videomegosztó oldalak használhatóságát is. Az oktatók 56%-a és a könyvtárosok 47%-a találta könnyebben kezelhetőnek a videomegosztó oldalt, 27% és 24% egyforma nehézségűnek, míg 17% és 31% szerint a könyvtári katalógus az átláthatóbb. Amikor a könyvtárak használatának kényelmességéről volt szó, az oktatók mindössze 9%-a helyezte a Youtube elé a fizikai gyűjteményeket.
A könyvtárosok véleménye szerint a hallgatók sokkal szívesebben használják a Youtube-ot a könyvtár helyett, ellenben az oktatókról úgy vélekednek, hogy többségük inkább a könyveket részesíti előnyben. Az oktatók válaszaiból azonban egyértelműen kiderül, hogy sokkal kevésbé használják a könyvtárat, mint azt a könyvtárosok gondolják, inkább a videomegosztó oldalakat keresik fel. ("A YouTube mindent megváltoztatott?" Hogyan használják a zene szakos oktatók és könyvtárosok a YouTube-ot?; ref.: Jávorka B.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról