Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvtári tájékoztatás minősége: van-e még értelme versenyeznünk a gépekkel?

A mesterséges intelligencia már eddig komoly változásokat hozott, és az okos algoritmusok, programok stb. a közeljövőben a mainál is sokkal fontosabb szerepet játszhatnak.
A kevesebb mint 20 év alatt a világ tíz legnagyobb vállalata közé került kínai online kereskedelmi óriás Alibaba MI-modellje meglepő területen ért el különleges eredményt - a Stanford Egyetem kutatói által tervezett olvasás és szövegértés teszten jobban teljesített, mint a humán résztvevők. Ő 82,44, az emberek 82,304 pontot értek el a felsőoktatási intézmény 500 Wikipédia-szócikk alapján, részben közösségi együttműködésben készült 100 ezer kérdést tartalmazó Kérdések és Válaszok Adatsora (SQuAD) "vetélkedőn". Minden egyes kérdésre a kapcsolódó szócikk egyik szövegrészlete a válasz, és ezekben a válaszokban ért el jobb eredményt az MI. (A SQuAD a korábbiaknál lényegesen nagyobb szövegértési adatsor.)
Pontos információ birtokában a gépek egyre jobban megválaszolnak többféle feleteti lehetőséget adó kérdéseket. Mivel ehhez a tevékenységhez nincs szükség emberi felügyeletre, hamarosan az ügyfélszolgálat mellett más területeken szintén rájuk bízhatjuk ezt a felelősséget.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról