Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvtári tér minősége befolyásolja az ott folyó kutatás minőségét

A könyvtári tereknek tükrözniük kell az intézmény filozófiáját, amennyiben különböző tanulási, kutatási stílusok is megjelennek, úgy valamennyit támogatni kell, és az elrendezésnek is reflektálni kell az igényekre. A könyvtári tér fogalma kiegészült a virtuális terekkel, amelyek mára legalább annyira fontosak a kutatásban, mint a könyvtárépület és az olvasóterem. Hozzáférést kínálnak a katalógushoz és más, a kutatást támogató online szolgáltatásokhoz (adatbázisok, repozitóriumok, tutoriálok) is. A web 2.0 megjelenésével a könyvtár a belső kutatási anyagok kurátora és a szakmai párbeszéd elősegítője is lett.
A gyűjtemény fizikai elrendezése is hatással van a kutatásra. Egy széles spektrumú központi gyűjtemény például segítheti a tudományterületeken átívelő kutatásokat és a véletlenszerű felfedezéseket. Az elmúlt évtizedben a könyvtári terekben általában több teret engedtek a technológiának a papíralapú dokumentumok rovására. A tájékoztató pult szintén fontos eleme a kutatás támogatásának. Gyakran alkalmaznak megosztott képernyőt, hogy még hatékonyabban segítsék a hallgatókat és a kutatókat a keresési stratégia felállításában. A tér- és időbeli korlátok áthidalására szolgálnak a 24 órában elérhető digitális referensz szolgáltatások. (A könyvtári terek szerepe a kutatásban; ref.: Tóth M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról