Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


A könyvtári tér optimalizálásának 7 eljárása (olvasóink szavazatára)

Egy 2019-es felmérés szerint a könyvtárvezetők a könyvtárépületek miatt aggódnak leginkább. A technológia fejlődik, az emberi szokások változnak. Úgyhogy a közkönyvtáraknak újra fel kell találni maguk. Hagyományos intézményekből és információs központokból közösségi és innovációs térré válni. A könyvtári tér optimalizálása fontos szerepet játszik. A kis változásoknak is nagy hatása lehet.
1. Megérkezés érzete: legtöbb ember a könyvtárba akar menekülni a zajos külvilágtól. Ezert kell az előtérnek jól kinézni. Tárolókra tenni a legkeresettebb és legújabb könyveket, a programokról szóló információkat.
2. Csoportosíts: alakítsd ki a különböző életkoroknak, tevékenységeknek, dokumentum típusoknak szóló területeket. Ösztönözd a csoport munkát és az együttműködést. De hagyj teret a csendes foglalkozásoknak is. Ne mesterkélten alakítsd a tereket, hanem organikusan.
3. Innovatív pontok: bátorítsd a könyvtárosokat, hogy sétáljanak sokszor körbe és ismerkedjenek a látogatókkal. Fontold meg a közös kölcsönző- és információs pultot. Maximalizáld az önkiszolgálás lehetőségét. Alakítsd ki a kölcsönzések és visszahozások folyamatát, hogy automatizálhatók legyenek.
4. Polcok: ne legyenek túlzsúfoltak, hagyjanak rálátást a gyűjteményre és a terekre. Használd a polcok és a terek különböző méretű kombinációit. Távolítsd el az extra polcokat, hogy legyen hely az embereknek és programoknak.
5. Hagyd meg a meglévő teret: a könyvtári terek ne tárolók legyenek, hanem legyen minél nagyobb a használói munkaterület. Működj együtt a szomszéd terek tulajdonosaival, ha lehet, velük együttműködve is nőjön a tér.
6. Belső terek: fektess be több célú, moduláris bútorokba. Fontold meg az új típusú, tartós padlóburkolatokat és szőnyegeket, amelyek könnyen cserélhetők.
7. Hangulat: használd ki a színeket, képeket, görbületeket a terek megnyílása hoz. Kerüld az egyenes asztalokat és polcokat, mert az hivatalos hatást kelt. A biztonság és a vandalizmus elkerülése érdekében a könyvtári tér mindenhonnan jól belátható legyen. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról