Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvtári törvény be nem tartása is okolható a gyenge olvasás-eredményekért

Évente fejenként 25 lejt költünk könyvekre Romániában, a legkevesebbet az Európai Unióban. Három év alatt ötszáz iskolai könyvtárral lettünk szegényebbek, és közel félmillióval csökkent azoknak a gyerekeknek a száma, akik legalább egy könyvet kölcsönöztek. A hazai könyvkiadók éves forgalma itt a legalacsonyabb, 150-szer kisebb az Európában piacvezető Németországénál, és még ott is azon vannak, hogy országos stratégiával szorgalmazzák az olvasást. Itthon ezzel szemben semmi sem történik: a könyvtári állomány bővítése, az olvasás és könyvvásárlás támogatására született törvények többnyire papírra vetett holt betűk maradtak, már a tanárok sem kapják az éves könyvutalványokat. Mindeközben a fiatalok 40%-a funkcionális analfabéta: olvasni ugyan tud, de nem érti a szöveget. Van jó hír is: Kolozsváron és környékén egyre népszerűbb a szívből született Mesekuckó közösségi könyvkölcsönző, és a hazai könyvkiadók egyesülete is cselekvésre szánta magát.

A könyvtártörvény szerint a közkönyvtáraknak kötelességük évente ezer lakosonként 50 címmel bővíteni gyűjteményüket. Ugyanakkor legalább a kiszolgált lakosság létszámával megegyező számú könyvtári dokumentummal kell rendelkezniük. A Kolozs Megyei Octavian Goga Közkönyvtár ilyen tekintetben nagyon jól áll: kolozsvári állományuk meghaladja a 600 ezer darabot, bár a város lakossága a legfrissebb népszámlálás szerint a 300 ezret sem éri el (hivatalosan). A magyar nyelvű könyveket tekintve már korántsem ilyen szerencsés a helyzet: majdhogynem a tízszeresére kellene növelni a magyar könyvek számát ahhoz, hogy elérje a törvényben előírtat - most mintegy hatezer magyar kötet közül válogathatunk. Jó hír viszont, hogy az utóbbi évek sikerkönyveit is jó eséllyel megtalálhatjuk a polcokon, kortárs magyar és nemzetközi, felnőtt- és gyermekirodalmat egyaránt, ráadásul Kolozsváron több helyen kölcsönözhetünk (a Hóstát/Mărăşti negyedi központi székhelyen kívül a Monostoron, a Hajnal negyedben és a Farkas utcai kirendeltségnél is).

Összetett okai vannak annak, hogy a könyvtár aktív olvasói közül csupán mintegy 1500 magyar, vagyis száz kolozsvári magyar között hármat találunk, aki a közkönyvtár visszatérő látogatója (a 2011-es népszámlálási adatokkal számolva), ezzel szemben száz kolozsvári román közül majdnem 11 használja a Goga-könyvtárat.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról