Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


A könyvtári változásmenedzsment sikerének kulcsa - naná: a kommunikáció minősége

A változásmenedzsment hatékonysága elsősorban nem a modern technológiák használatától, hanem a pontos kommunikációtól függ. Az együttérző változáskommunikációs stílus (Empathic Change Communication style, ECCo-stílus) megalkotása a korábbi szakirodalomra támaszkodva a kérdéshez végzett kvalitatív kutatások alapján történt, melyek a felsőoktatási és közkönyvtárak hierarchiáiban különböző szinten álló vezetők gyakorlati tapasztalataira épültek.
Az ECCo-stílus hat nagyobb, egymással is összefüggő elemből áll.
1. Az együttérzés kifejezése, az érdeklődés a csoporttagok érzései, gondolatai iránt, illetve az észlelése annak, ha valakinek segítségre van szüksége. Elengedhetetlen továbbá a képesség a vezető saját hiányosságainak beismerésére.
2. A tudatos szóbeli közlésmódok alkalmazása jelenti, ennek része a csoporttagok komolyan vétele, a kérdezés, a megerősítés, a segítség felajánlása, saját tapasztalatok megosztása, az érzelmekről való beszéd és a történetmesélés. Ezt kiegészíti annak kommunikálása, hogy senkit sem hagynak egyedül a folyamatban, továbbá ide tartozik az előítéletek kerülése, az eltérő véleményekre való nyitottság és az őszinteség is.
3. Tudatos nonverbális kommunikáció, a szemkontaktus, a mosoly, a bólogatás és a figyelmes hallgatás további jelzései. A nyitott ajtó, az asztalon lévő cukorkák a közvetlenséget, a bizalmas légkör megteremtését szolgálják.
4. Bizalom és a biztonság kifejezése: kommunikáció mindarról, amit a vezető fontosnak tart a folyamatban, a csoport tagjainak meghallgatása és bevonásuk a változás lépéseibe, képesség a feladatok kiosztására, bizalom a tagok képességeiben, hozzáértésük felismerése és tudásuk felhasználása, képesség a könyvtár és dolgozóinak képviseletére a külvilág felé, szükség esetén a csoport tagjainak megvédése.
5. Az indulatok, például a düh és a szorongás megélése is. Nem kell ugyanis tartózkodni tőlük, hiszen a változás egyértelmű kísérői, és csak ezek ismeretében lehetséges reagálni a problémákra.
6. A jól végzett munka elismerése. (A változáskommunikáció lehet egyszerű! Az együttérző változáskommunikációs stílus; ref.: Csikász N. Á.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról