Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvtárközi kölcsönzés piaci értéke - kiszámolták

A kutatásban a kölcsönzés gazdasági értékét egy alternatív beszerzési forrásra vonatkozó fizetési hajlandósággal mérték, a következő kérdésekkel:
- Képzelje el, hogy ez a könyv nem érhető el egyik könyvtárban sem, senkitől nem tudja kölcsönkérni, sem pedig megvásárolni. Egyetlenegy antikváriumban találja csak meg, mennyit volna hajlandó érte fizetni?
- Képzelje el, hogy az antikvárius nem adja el Önnek ezt a példányt, mert már odaígérte másnak, de hajlandó lenne kölcsönadni Önnek egy hónapra. Mennyit volna hajlandó a kölcsönzésért fizetni?
Míg a konkrét könyvek átlagértéke, amelyekre a kérdés vonatkozott 283,3 cseh korona volt, a vásárlásért átlagosan 151,1 koronát, az egy hónapos kölcsönzésért 61,1 koronát volnának hajlandók fizetni az olvasók. A korrelációs koefficiensek vizsgálatából kiderült, hogy az idősebbek, a magasabban iskolázottak és a gyakrabban kölcsönzők jellemzően kevesebbet fizetnének mind a vásárlásért, mind a kölcsönzésért. Szintén kiderült, hogy a könyv nagyobb értéket jelent a használó számára, ha azt szakmai célból veszi ki, valamint amennyiben a könyv ára magasabb. (A könyvkölcsönzés gazdasági értéke a Prágai Városi Könyvtárban link ; ref.: Tóth M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról