Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


A könyvtáros és a betiltott könyv esete (olvasóink szavazatára)

A könyvtár biztosítja az információ ingyenes és szabad hozzáférését, melyet nem lenne szabad sem kontrollálni, sem megváltoztatni.
A polcokon a szakértők kiválasztotta könyvek a legkülönbözőbb álláspontokat tükrözik. Ez sokakban ellenérzést kelt, néhányan még egy-egy kötet eltávolítására is javaslatot tesznek, ám a könyvtárak szempontjából lényeges a szokatlan, a különleges bemutatása is.
1982 óta rendezik meg a Betiltott Könyvek Hetét az USA-ban. Ekkor azokat a könyveket helyezik előtérbe, melyeket betiltottak akár nyelvezeti, akár vallási okokból.
Scott DiMarco, könyvtárigazgató megtette, amire sokan nem vállalkoznának: kivont a könyvtári forgalomból egy általa kiválasztott könyvet. Kíváncsi volt a tanárok, diákok, a közösség reagálására: mennyire veszik komolyan a betiltás tényét?
A felháborodás nagy volt, csoportok alakultak tiltakozásul a könyv forgalomból való kivonása miatt. Sokan csak az internetes hozzászólók anonimitását kihasználva másokat szidtak.
DiMarco szerint fontos volt ez a kísérlet, látni engedte, meddig képesek egyesek elmenni, tényleg szükség van-e a szabad szólási jog gyakorlására, hogyan változik a közösség hangulata, hozzáállása, ha megoszlanak a vélemények. (ref.: MN)

Régebbi hírforrás(ok): Texas szerint a Betiltott Könyvek Hete a legmegfelelőbb a cenzúrára link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról